Boek
Nederlands

De hofnar van Moermansk

+1
De hofnar van Moermansk
×
De hofnar van Moermansk De hofnar van Moermansk

De hofnar van Moermansk

In de reeks:
CIA-agent Jan Kazanski wordt naar Moermansk gestuurd om de moord te onderzoeken op een ex-militair die onthullingen wilde doen over fraude bij de verwerking van kernafval.
Titel
De hofnar van Moermansk
Auteur
Jens Henrik Jensen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Deens
Oorspr. titel
Hofnarren i Murmansk
Uitgever
Breda: De Geus, 2005
414 p.
ISBN
90-445-0131-3

Besprekingen

De uitgever prijst deze spionageroman als "voer voor liefhebbers van John le Carré ", maar ondanks alle klassieke ingrediënten van het genre, mist deze roman de literaire kwaliteiten en het inlevingsvermogen van de Britse grootmeester.

Toegegeven, De hofnar van Moermansk is een spannende, actievolle en goed doorwrochten spionageroman die zich afspeelt op internationale locaties. Het boek mist echter de nodige diepgang. Daarvoor heb je enigmatische en beklijvende personages nodig.

Jan Jordi Kazanski, een CIA-undercoveragent, draagt de littekens van een gelouterd verleden. In een vroeger avontuur (De heks van Krakow) verloor hij vrouw en kind door een wraakactie. Dit tragische gegeven wordt echter te nadrukkelijk opgevoerd als verklaring voor het denken en handelen van het hoofdpersonage. Hij onderzoekt de vermeende dood van zijn vriend en toeverlaat Viktor Sjapin, een gewezen officier van een Russische elite-eenheid die samenwerkt met de Amerikaanse inlich…Lees verder
CIA-agent Kazanski wordt naar Moermansk gestuurd waar een lijk gevonden is van een militair die onthullingen wilde doen over het gesjoemel met het opruimen van kernafval. Maar zowel de Russische geheime dienst als de industrieel die het afval verwerkt, zijn Kazanski al snel op het spoor en doen er alles aan om hem te doden. Dan doemt een man op die gekleed gaat als nar. Kazanski probeert hem te gebruiken om bij zijn doel te komen, maar raakt verstrikt in een enorm complot. Bijzonder interessante en opvallende thriller waarin de milieuproblematiek rondom de afvalverwerking van kernmateriaal centraal staat. Op lezenswaardige wijze wordt dit maatschappelijke probleem geschetst tegen de achtergrond van een sfeervol beschreven kil Moermansk. Het verhaal is goed te volgen, boeit tot het eind en lijkt wat stijl betreft op de thrillers van de Zweed Jan Guillou. De sympathieke hoofdpersoon wordt op zo'n manier beschreven dat de doelgroep, liefhebbers van spannende verhalen met een boodschap, h…Lees verder