Boek
Nederlands

Langzame man

J.M. Coetzee (auteur)
Als een 60-jarige man bij een verkeersongeval een been verliest, verzinkt hij in een diepe apathie.
Titel
Langzame man
Auteur
J.M. Coetzee 1940-
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Slow man
Uitgever
Amsterdam: Cossee, 2007
285 p.
ISBN
9789059360730
Andere talen:

Besprekingen

Met Langzame man heeft uitgeverij Cossee een heerlijke primeur: de Nederlandstalige versie van J.M. Coetzee's nieuwe roman verschijnt nog voor de oorspronkelijk Engelstalige versie Slow man in de winkelrekken komt te liggen. Het is een verrassende Coetzee, met het ogenschijnlijk frivool verhaal over een zestiger die in een auto-ongeval een been verliest en zich nadien zo goed en kwaad als maar kan, weer moet aanpassen aan het normale leven. Maar wat kan nog normaal worden genoemd in zo'n omstandigheden?

"De klap komt van rechts, hard en verrassend en pijnlijk, als een stroomstoot en tilt hem van de fiets." Langzame man opent met een directe en gedetailleerde beschrijving van het ongeluk waarin Paul Rayment, ex-fotograaf, gescheiden en kinderloos, betrokken raakt. Een beschrijving waarin meteen ook de gedachten die op dat moment in hem opkomen, worden meegegeven: hoe hij zal neerkomen op het beton, daar gaat het hem om. Hij komt niet soepel neer als een kat,…Lees verder
Nobelprijswinnaar Coetzee schreef met 'Langzame man' een schijnbaar eenvoudige en bijna luchtige roman. Het verhaal van de 60-jarige hoofdpersoon die bij een ongeluk een been verliest en daarna geconfronteerd wordt met vragen over zijn toekomst, zijn liefdesleven en de zin van zijn bestaan, lijkt simpel. Maar Coetzee bouwt een meesterlijk web van personages en drijfveren, en speelt een subtiel spel met de rol van de schrijver. Zijn befaamde personage Elisabeth Costello uit de gelijknamige roman komt in dit boek als alter ego van de schrijver ingrijpen in het leven van de hoofdpersoon. Zelden was een uitermate ernstig boek zo humoristisch en niet dikwijls worden complexe problemen zo helder verbeeld. Coetzee maakt inzichtelijk hoe centraal het begrip 'keuze' staat in ieders leven. Hij heeft geen oplossingen, maar weet de problematiek zo centraal te stellen dat de lezer geneigd is veel gemaakte keuzes opnieuw te overwegen. Een briljant boek. Kleine druk.

Over J.M. Coetzee

CC BY 2.5 - Foto van/door Mariusz Kubik, http://www.mariuszkubik.pl

John Maxwell (J.M.) Coetzee (Kaapstad, 9 februari 1940) is een Australische schrijver en literair vertaler van Zuid-Afrikaanse origine. Op 10 december 2003 werd de Nobelprijs voor Literatuur aan hem uitgereikt. Coetzee wordt beschouwd als een van de belangrijkste schrijvers van deze tijd.

Leven

Het voorgeslacht van Coetzee bestaat voor het merendeel uit naar Zuid-Afrika geëmigreerde 17e-eeuwse Nederlanders. Hij groeide op in een Engelstalige familie, maar spreekt ook Afrikaans (en daarmee redelijk goed Nederlands).

Coetzee studeerde wiskunde en Engels aan de Universiteit van Kaapstad. Begin jaren zestig verhuisde hij naar Groot-Brittannië, waar hij werkte als computerprogrammeur. Zijn ervaringen werden later verwerkt in het boek Youth (2002). Daarna studeerde hij literatuur aan de Universiteit van Texas in Austin en doceerde vervolgens tot 1971 Engels aan de Universiteit van Buffalo (Staatsuniversiteit van New York). I…Lees verder op Wikipedia