Boek
Nederlands

Schemerlanden

J.M. Coetzee (auteur), Peter Bergsma (vertaler)
Twee novellen over de invloed van persoonlijke motieven bij oorlog en geweld.
Titel
Schemerlanden
Auteur
J.M. Coetzee 1940-
Vertaler
Peter Bergsma
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Dusklands
Uitgever
Amsterdam: Cossee, 2003
206 p.
ISBN
90-5936-037-0 (hardback) 9789059360372
Andere talen:

Besprekingen

In 'Schemerlanden' treffen we twee novellen aan die het karakter krijgen van documentaire teksten. Beide verhalen zijn schijnbaar zeer verschillend; het eerste gaat over de psychologische oorlogsvoering in Vietnam, het tweede over een kolonistische wraakactie tegen de Hottentotten. In beide novellen wordt haarfijn ontrafeld hoe mensen onder het mom van objectiviteit en beschaving met groot gemak gruwelijk geweld aanwenden jegens andere mensen. Coetzee maakt parabels van deze geschiedenissen, waardoor ze toepasbaar worden op elke menselijke vorm van samenleven en hij toont ook aan dat de individuele drijfveren altijd overheersen, ten koste van het algemeen belang. Indirect wordt hier zeer subtiel ingegaan op de Zuid-Afrikaanse rassenpolitiek. Een goed boek, goed vertaald en goed verzorgd. Gebonden herziene herdruk t.g.v. de toekenning van de Nobelprijs voor literatuur 2003 aan de Zuidafrikaanse schrijver (1940); vrij kleine druk.

Over J.M. Coetzee

CC BY 2.5 - Foto van/door Mariusz Kubik, http://www.mariuszkubik.pl

John Maxwell (J.M.) Coetzee (Kaapstad, 9 februari 1940) is een Australische schrijver en literair vertaler van Zuid-Afrikaanse origine. Op 10 december 2003 werd de Nobelprijs voor Literatuur aan hem uitgereikt. Coetzee wordt beschouwd als een van de belangrijkste schrijvers van deze tijd.

Leven

Het voorgeslacht van Coetzee bestaat voor het merendeel uit naar Zuid-Afrika geëmigreerde 17e-eeuwse Nederlanders. Hij groeide op in een Engelstalige familie, maar spreekt ook Afrikaans (en daarmee redelijk goed Nederlands).

Coetzee studeerde wiskunde en Engels aan de Universiteit van Kaapstad. Begin jaren zestig verhuisde hij naar Groot-Brittannië, waar hij werkte als computerprogrammeur. Zijn ervaringen werden later verwerkt in het boek Youth (2002). Daarna studeerde hij literatuur aan de Universiteit van Texas in Austin en doceerde vervolgens tot 1971 Engels aan de Universiteit van Buffalo (Staatsuniversiteit van New York). I…Lees verder op Wikipedia

Suggesties