Boek
Nederlands

Wachten op de barbaren

J.M. Coetzee (auteur)
+1
Wachten op de barbaren
×
Wachten op de barbaren Wachten op de barbaren

Wachten op de barbaren

Genre:
Een oudere magistraat op een buitenpost komt in opstand tegen het militaire geweld tegen een nomadenvolk in zijn grensstreek, waardoor hij zelf in grote moeilijkheden raakt.
Titel
Wachten op de barbaren
Auteur
J.M. Coetzee 1940-
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Waiting for the barbarians
Editie
2
Uitgever
Amsterdam: Cossee, 2003
237 p.
ISBN
90-5936-009-5
Andere talen:

Besprekingen

Deze roman trok volop de aandacht in Nederland bij verschijning van de vertaling in 1983. Dit is een ongewijzigde herdruk van een in 2002 opgepoetste versie van die vertaling. Verouderd woordgebruik werd vervangen door modern, woorden zijn weggelaten of toegevoegd voor de leesbaarheid. Het verhaal lijkt daardoor minder gedateerd, wat past bij het universele karakter ervan. In zijn latere werk, zoals 'In ongenade', beschrijft Coetzee (1940) de problematiek van Zuid-Afrika vrij expliciet. In zijn eerdere werk, waaronder dit boek, doet hij dit op een meer allegorische wijze. Nergens in het verhaal is een tijds- of plaatsaanwijzing te vinden. Het speelt zich af in een willekeurig grensdorp waar onrust uitbreekt door het militaire optreden tegen de barbaren die in de woestijnachtige grensstreek leven. De plaatselijke magistraat, tevens ik-verteller, verzet zich min of meer tegen dit optreden en wordt zelf slachtoffer van martelpraktijken. In zijn zoektocht naar 'waarheid' en 'gerechtigheid…Lees verder

Over J.M. Coetzee

CC BY 2.5 - Foto van/door Mariusz Kubik, http://www.mariuszkubik.pl

John Maxwell (J.M.) Coetzee (Kaapstad, 9 februari 1940) is een Australische schrijver en literair vertaler van Zuid-Afrikaanse origine. Op 10 december 2003 werd de Nobelprijs voor Literatuur aan hem uitgereikt. Coetzee wordt beschouwd als een van de belangrijkste schrijvers van deze tijd.

Leven

Het voorgeslacht van Coetzee bestaat voor het merendeel uit naar Zuid-Afrika geëmigreerde 17e-eeuwse Nederlanders. Hij groeide op in een Engelstalige familie, maar spreekt ook Afrikaans (en daarmee redelijk goed Nederlands).

Coetzee studeerde wiskunde en Engels aan de Universiteit van Kaapstad. Begin jaren zestig verhuisde hij naar Groot-Brittannië, waar hij werkte als computerprogrammeur. Zijn ervaringen werden later verwerkt in het boek Youth (2002). Daarna studeerde hij literatuur aan de Universiteit van Texas in Austin en doceerde vervolgens tot 1971 Engels aan de Universiteit van Buffalo (Staatsuniversiteit van New York). I…Lees verder op Wikipedia