Kleine encyclopedie van de eenzaamheid

Johanna Spaey (auteur)

Kleine encyclopedie van de eenzaamheid

Er zijn evenveel definities van eenzaamheid als mensen die dat ervaren. Johanna Spaey ontleedt eenzaamheid van A tot Z in samenhang met kunst, liefde, wetenschap en tal van andere gebieden in deze literaire encyclopedie.
Onderwerp
Eenzaamheid
Titel
Kleine encyclopedie van de eenzaamheid
Auteur
Johanna Spaey 1966-
Taal
Nederlands
Uitgever
[Amsterdam]: De Geus, © 2018
319 p.
ISBN
9789044539691 (hardback)

Andere formaten:

Besprekingen

Kleine encyclopedie van de eenzaamheid

Eerste zin. ‘In boeken lees ik altijd dat ik op zoek moet naar ‘eenzaamheid’, maar ik heb de schrijvers opgezocht op Google, en ze hebben allemaal een man of een vrouw, kinderen of kleinkinderen’, zegt Eleanor Rigby in Douglas Couplands gelijknamige roman uit 2004.

Prille vijftiger Johanna Spaey woont al het grootste deel van haar leven alleen. Af en toe fladdert er wel eens een geliefde door haar leven, maar afgaand op haar nieuwe boek laat die nooit een diepe indruk na. Nee, zo leren we, haar natuurlijke staat is die van de enkeling, met alle voor- en nadelen van dien, zoals van tijd tot tijd een knagende eenzaamheid. Kleine encyclopedie van de eenzaamheid vertrekt vanuit de vraag of je echt eenzaam moet zijn om over eenzaamheid te kunnen schrijven en het hele boek zou je kunnen opvatten als een poging tot antwoord op die vraag.

Net zoals je van een encyclopedie verwacht, benadert Spaey haar onderwerp aan de hand van zo’n vierhonderd alfabetisch gerangschikte lemma’s, waarbij ze steeds weer poogt een ander facet van de eenzaamheid te tonen. Zo heeft ze het over de eenzaamheid van Billie Holiday en James Baldwin, over het troosteloze rondtollen in de ruimte van Joeri Gagarin en Laika en over de beproevingen van Job, Jozef …Lees verder

Johanna Spaey (1966) die assyriologie en filosofie studeerde, ontleedt eenzaamheid in samenhang met kunst, liefde, wetenschap en tal van andere gebieden. Zo werpt ze een verrassend nieuw licht op een begrip dat veelzijdiger is dan gedacht. Er wordt vertrokken vanuit de vraag of men echt eenzaam moet zijn om erover te kunnen schrijven. Zoals een encyclopedie benadert Spaey haar onderwerp aan de hand van zo’n vierhonderd alfabetisch gerangschikte lemma's. Ze houdt zich echter ver weg van zelfhulp of goede raad. Ze is uit op een culturele en filosofische kijk op het fenomeen. Ze belicht steeds weer een ander facet van eenzaamheid. Deze kleine encyclopedie in wording, die beslist geen klaagboek is, kan uitgebreid worden. De lezer kan eigen vormen van eenzaamheid toevoegen. Opvallende lemma’s zijn: alleenwonende; back-upliefje; in memoriam; de kinderloze vrouw; kluizenaar; mantelzorger; stilte; trauma; week tegen eenzaamheid; de zelfmoordenaar. Geen illustraties. Geen register. Met bronver…Lees verder

Over Johanna Spaey

Johanna Spaey (1966) is een Vlaams schrijfster, journaliste en eindredacteur.

Spaey werd geboren in Leuven en studeerde in deze stad en in Leiden assyriologie.

Dood van een soldaat (2005) is haar eerste misdaadroman, een thriller die zich afspeelt aan het einde van de Eerste Wereldoorlog. Ze ontving voor dit boek de Gouden Strop 2005. Op de Boekenbeurs van Antwerpen heeft ze op 1 november 2005 voor dit boek de Hercule Poirotprijs ontvangen, de prijs voor beste Vlaamse misdaadroman.

In 2021 verscheen haar roman Oktober is de mooiste maand, over de liefde tussen een Duitse terrorist met opvallende gelijkenissen met een lid van de Rote Armee Fraktion en een Vlaamse, 'de ander' die buiten zijn wereld staat.

Externe link