Boek
Nederlands

Het victoriaanse huis

John Boyne (auteur), Mechteld Jansen (vertaler)
Titel
Het victoriaanse huis
Auteur
John Boyne
Vertaler
Mechteld Jansen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
This house is haunted
Editie
3
Uitgever
Amsterdam: Boekerij, 2013
302 p.
ISBN
9789022568354 (paperback)
Andere talen:

Besprekingen

Het oeuvre van John Boyne loopt uiteen van fantasieverhalen tot historische romans. In Het victoriaanse huis slaat de Ierse auteur een brug tussen beide genres, maar het resultaat is niet bevredigend.
Het victoriaanse huis begint nochtans intrigerend: een openingszin als ‘Ik houd Charles Dickens verantwoordelijk voor de dood van mijn vader’ grijpt direct de aandacht. Dickens heeft echter weinig met dit verhaal te maken – in tegenstelling tot enkele andere victoriaanse auteurs. Zijn bescheiden rol in het geheel bestaat erin dat hij een lezing houdt waar de vader van het hoofdpersonage per se heen wil, ondanks zijn beginnende longontsteking. Nadat vader de pijp aan Maarten heeft gegeven, vertrekt dochter Eliza naar Norfolk om er als gouvernante te werken op Gaudlin Hall. Daar aangekomen ontmoet ze twee vreemde kinderen. Van de ouders is geen spoor te bekennen en de dorpsbewoners blijken ook al niet erg behulpzaam. Tot overmaakt van ramp wordt Eliza ook nog eens geteis…Lees verder
De meest bekende roman van deze Ierse schrijver is het verfilmde concentratiekampverhaal 'De jongen in de gestreepte pyjama'. Dit is een ghost story die zich afspeelt in Engeland in de 19e eeuw en die qua stijl en sfeer authentiek aandoet. Eliza Caine kan na de dood van haar vader het smerige Londen ontvluchten door als gouvernante van twee kinderen te gaan werken op een landgoed in Norfolk. Voor geen kleintje vervaard heeft zij niet gerekend op de vreemde sfeer en de toenemende agressie die enkele voorgangers het leven hebben gekost. Zelfs al is horror niet je favoriete genre, de goed getroffen tijdgeest, de Dickensiaanse en toch toegankelijke filmische stijl, de uitstekende karakterbeschrijvingen en de in stand gehouden spanning zorgen voor leesgenot. Deze modern getoonzette Jane Eyre met een zelfbewuste heldin à la Sarah Waters is een historische roman die het waard is verfilmd te worden. Prettig vormgegeven in een vrij kleine letter, ruime interlinie en ruime marges. Vanaf ca. 17 …Lees verder

Over John Boyne

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Barry O'Donovan

John Boyne (Dublin, 30 april 1971) is een Ierse schrijver en journalist.

Biografie

Boyne studeerde aan de Universiteit van Dublin en de Universiteit van Norwich waar hij de Curtis Brown Prijs won. Tijdens zijn tijd in Dublin werd zijn eerste werk gepubliceerd. Om in zijn onderhoud te voorzien werkte hij overdag in de boekhandelketen Waterstone's, terwijl hij tot laat in de avonden aan zijn boeken werkte.

John Boyne heeft in totaal dertien romans geschreven voor volwassenen, zeven romans voor jongeren en een verhalenbundel. Zijn boeken zijn in meer dan 50 talen uitgegeven.

Zijn bekendste boek De jongen in de gestreepte pyjama werd een bestseller. Wereldwijd zijn er meer dan 7 miljoen exemplaren van verkocht. Het boek is in 2008 verfilmd (The Boy in the Striped Pyjamas) en kwam in Nederland in januari 2009 in de bioscopen.

In november 2008 verscheen de Nederlandse vertaling van Mutiny on the B…Lees verder op Wikipedia

Suggesties