Boek
Nederlands
In 1968 geschreven impressies van een overbevolkte aarde in 2010 aan de hand van gebeurtenissen in het leven van diverse mensen.
Extra onderwerp
SCI
Titel
Iedereen op Zanzibar
Auteur
John Brunner
Vertaler
M.K. Stuyter
Nawoord
Auke Hulst
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Stand on Zanzibar
Uitgever
Amsterdam: LJ Veen Klassiek, © 2017
658 p.
ISBN
9789020415520 (paperback)

Besprekingen

Klassieke dystopische roman uit 1968 (bekroond met de Hugo Award 1969 voor beste SF-roman). In een kolossaal verhaal met diverse verhaallijnen onthult John Brunner (1934-1995) hoe de wereld er in 2010 uit zou kunnen zien. Een aantal ontwikkelingen heeft hij goed voorspeld. De roman puilt uit van fenomenen die een klik van herkenning geven: plastische chirurgie, transseksualiteit, elektrische auto’s, genetische manipulatie, schending van privacy, aanslagen. De wereld die Brunner ons voorhoudt, is angstaanjagend: overbevolkt, vervuild en corrupt. Individuele vrijheid is zo goed als uitgeroeid en bedrijven en staten bedenken doortrapte strategieën om hun macht te vergroten. Twee mannen (een blanke spion en een zwarte bedrijfsdirecteur) worden meegezogen in deze internationale intriges en proberen zichzelf en de wereld van de ondergang te redden. Net als Orwell’s ‘1984’ houdt deze klassieke 'toekomstroman' ons een verontrustende spiegel voor. Literair gezien is interessant door de experim…Lees verder

Over John Brunner

John Kilian Houston Brunner (Preston Crowmarsh (Oxfordshire), 24 september 1934 - Glasgow (Schotland), 26 augustus 1995) was een Brits schrijver van sciencefiction romans en korte verhalen.

Hij werd geboren in Preston Crowmarsh in Oxfordshire. Op 17-jarige leeftijd schreef hij zijn eerste roman Galactic Storm onder het pseudoniem Gill Hunt, maar werd pas zeven jaar later professioneel schrijver. Hij was officier in de Royal Air Force van 1953 tot 1955 en trouwde met Marjorie Rosamond Sauer op 12 juli 1958.

Samen met zijn vrouw protesteerde hij tegen nucleaire bewapening in de Campaign for Nuclear Disarmament en was actief in de beweging tegen nucleaire testen.

In eerste instantie schreef Brunner conventionele space opera, later ontwikkelde hij een meer eigen stijl. In 1969 won hij de Hugo Award met zijn klassieker Stand on Zanzibar, een dystopie met overbevolking als belangrijkste thema. Met dat boek won Brunner ook de BSFA Award (…Lees verder op Wikipedia