Boek
Nederlands

De andere naam

Jon Fosse (auteur), Marianne Molenaar (vertaler)
Verteller Asle is een weduwnaar die in Bjørgvin woont; daar woont nog een Asle, zijn dubbelganger, waarmee twee versies van dezelfde man en hetzelfde leven ontstaan.
Onderwerp
Kunst, Kunstenaars
Titel
De andere naam
Auteur
Jon Fosse 1959-
Vertaler
Marianne Molenaar
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Noors
Oorspr. titel
Det andre namnet
Uitgever
Zaandam: Uitgeverij Oevers, 2019
356 p.
ISBN
9789492068316 (paperback)

Besprekingen

Jon Fosse (1959) uit Noorwegen is een internationaal bekend toneelschrijver, maar publiceerde ook poëzie en romans. Hij werd al onderscheiden met diverse internationale prijzen. De liefhebbers van zijn werk zijn ervan overtuigd dat hij eens de Nobelprijs voor literatuur zal krijgen. ‘De andere naam’ maakt deel uit van een zevendelige (septologie) romanserie. Het wordt de lezer niet gemakkelijk gemaakt: het boek bestaat uit slechts twee hoofdstukken, waarbij er bladzijden lang geen enkele witregel is en de zinnen zich aaneenrijgen, zonder het gebruik van een punt en steeds beginnend met het woordje en. Daarmee leest het verhaal als een monotone opsomming van grote en kleine gedachten en gebeurtenissen. Niet in het hier en nu, maar in flashbacks. Af en toe worden de eindeloos lange zinnen afgewisseld met dialogen, waarin meer wordt gezwegen dan gezegd. De hoofdpersoon – ook de verteller – is Asle, een weduwnaar die in Bjørgvin woont. Daar woont nog een Asle, zijn dubbelganger. Daarmee c…Lees verder

Over Jon Fosse

CC-BY-SA-3.0 - Foto van/door "Knut A. Syed (KAS)"

Jon Fosse (Haugesund, 29 september 1959) is een Noorse schrijver. Hij groeide op in Strandebarm in Kvam in de provincie Hordaland. Hij schrijft hoofdzakelijk in Nynorsk.

Loopbaan

Aanvankelijk publiceert Jon Fosse alleen poëziebundels en romans. De laatste jaren schrijft hij overwegend voor toneel. Zijn toneelstukken worden over de hele wereld gespeeld. In het jaar 2000 zijn drie van zijn stukken bij de belangrijke Duitstalige gezelschappen geënsceneerd: bij de Salzburger Festspiele, bij de Berliner Schaubühne en aan het Deutsches Theater Berlin, bij het Thalia Theater in Hamburg en bij het Schauspielhaus in Zürich. De naam, De nacht zingt haar lied, Het kind. De Münchner Kammerspiele bracht in 2002 Droom in de herfst uit.

De schrijversgeneratie waartoe Jon Fosse behoort, introduceert in de jaren tachtig in Noorwegen het postmodernisme. Deze literaire stroming stelt zich bewust tegengeste…Lees verder op Wikipedia