Boek
Nederlands

Ik is een ander

Jon Fosse (auteur), Marianne Molenaar (vertaler)
Twee jonge kunstenaars, die beiden Alse heten, zijn zich nog aan het vormen en gaan naar dezelfde kunstschool.
Onderwerp
Kunst, Kunstenaars
Titel
Ik is een ander
Auteur
Jon Fosse 1959-
Vertaler
Marianne Molenaar
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Noors
Oorspr. titel
Eg er ein annan
Uitgever
Zaandam: Uitgeverij Oevers, 2021
296 p.
ISBN
9789492068514 (paperback)

Besprekingen

De ene schilder is de andere zatlap niet

Ook in Ik is een ander (Septologie III-V) van Jon Fosse volgen we de avonturen van Asle. Nu ja, avonturen: een plot is er niet. En interpunctie ook al niet. Maar de aanhoudende lezer wint.

Als hij maar niet doodging. Als hij het einde maar zou halen. Dat zei Jon Fosse (61) in een Noors tijdschrift over zijn Septologie. Dus schreef hij door en door en door. Bijna in trance. En toen was Septologie af. Zijn magnum opus, de uit zeven delen bestaande roman die zo'n 1.200 bladzijden telt. De zeven delen verschijnen in drie banden. De andere naam(Septologie I-II) kwam vorig jaar uit, en onlangs verscheen Ik is een ander(Septologie III-V).

Septologie gaat over Asle. Een schilder die zijn vrouw Ales heeft verloren. Hij is katholiek geworden, en drinkt al jaren niet meer. Hij woont in een dorp, en gaat bij zijn galerie in de stad schilderijen afleveren. Dat is zo ongeveer de plot. In beide delen. Met lange terugblikken op het verleden, die hard doorklinken in het heden. Er is ook nog een hond, zoals er in veel hedendaagse literatuur honden voorkomen.

In dit tweede deel komen we veel over de jonge jaren van Asle weten, zijn ontwikkeling als schilder en de ontmoeti…Lees verder

Vervolg op 'Septologie I-II'* uit 2019. De auteur (1959) speelt een vernuftig spel met twee piepjonge kunstenaars die zich nog aan het vormen zijn. Ze heten alle twee Asle en gaan beiden naar de kunstschool in Bjørgvin. Daartoe gestimuleerd door hun jonge vrouwen Ales en Liv. Schilderen is hun leven. Als Asle met zijn vriend Sigve een hotel bezoekt om er te drinken, ontmoet hij Zijn Naam, de andere Asle die in de kelder met Liv woont. Asle denkt dat hij de middelbare school nodig heeft om op de kunstschool te komen. Volgens Zijn Naam is dat niet nodig. Als hij talent heeft, kan hij zo naar de kunstschool. Dat spreekt Asle erg aan, want hij heeft bijna een fobie voor voorlezen op de middelbare school, kan er niet van slapen. Bovendien schildert hij al jaren. Galeriehouder Beyer heeft zijn goed verkoopbare werk ontdekt. Sindsdien verkoopt hij Asle's schilderijen tijdens de jaarlijkse kerstexpositie. Vrij ingewikkeld literair boek met talloze herhalingen van de hoofdpersonen. Interessant…Lees verder

Over Jon Fosse

CC-BY-SA-3.0 - Foto van/door "Knut A. Syed (KAS)"

Jon Fosse (Haugesund, 29 september 1959) is een Noorse schrijver. Hij groeide op in Strandebarm in Kvam in de provincie Hordaland. Hij schrijft hoofdzakelijk in Nynorsk.

Loopbaan

Aanvankelijk publiceert Jon Fosse alleen poëziebundels en romans. De laatste jaren schrijft hij overwegend voor toneel. Zijn toneelstukken worden over de hele wereld gespeeld. In het jaar 2000 zijn drie van zijn stukken bij de belangrijke Duitstalige gezelschappen geënsceneerd: bij de Salzburger Festspiele, bij de Berliner Schaubühne en aan het Deutsches Theater Berlin, bij het Thalia Theater in Hamburg en bij het Schauspielhaus in Zürich. De naam, De nacht zingt haar lied, Het kind. De Münchner Kammerspiele bracht in 2002 Droom in de herfst uit.

De schrijversgeneratie waartoe Jon Fosse behoort, introduceert in de jaren tachtig in Noorwegen het postmodernisme. Deze literaire stroming stelt zich bewust tegengeste…Lees verder op Wikipedia