Titel
Alles is verlicht
Auteur
Jonathan Safran Foer
Vertaler
Peter Abelsen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Everything is illuminated
Editie
38
Uitgever
Amsterdam: Anthos, 2012 | Andere uitgaves
301 p.
ISBN
9789041419736 (hardback)

Andere formaten:

Andere talen:

Besprekingen

Een van de grootste hypes van 2002 was ongetwijfeld Everything is illuminated (vertaald als Alles is verlicht) van Jonathan Safran Foer, goed voor een bekroning met de Guardian Prize for a First Book. De voorpublicatie van een fragment in de 'New Yorker' (2001) bleek ideaal om de publieksverwachting op te bouwen. Uitgangspunt was een teleurstellende reis naar Oekraïne om de joodse familiegeschiedenis uit te spitten. Om die energie positief om te buigen besloot Foer zijn alter ego op een fictionele reis uit te sturen, geholpen door de Oekraïense vertaler Alex Perchov. Het boek neemt de vorm aan van een correspondentie tussen beiden na de zoektocht, gelardeerd met 'work in progress' van het hoofdpersonage. Het geheel krijgt de vorm van een wervelende taalcocktail, extra in de hand gewerkt door Alex' komische verminking van het Engels. [Kris van Zeghbroeck]
Met Jonathan Safran Foer (USA, 1977) kreeg de literatuur er een meesterverteller bij. In deze eerste roman maken we kennis met de ik-figuur die dezelfde naam draagt als de schrijver, ook zelf schrijft en in Oekraïne op zoek gaat naar een vrouw die zijn grootvader van de Nazi's heeft gered. Al spoedig ontwikkelt zich een vriendschap tussen hem en Alex, zijn Oekraïense tolk. Stukje bij beetje wordt duidelijk welke verschrikkingen zich hier in de oorlog hebben voorgedaan. Dat wil niet zeggen dat dit een zwaarmoedig boek is; integendeel, het boek staat barstensvol komische, dramatische en absurde verhalen die met verbazingwekkende vanzelfsprekendheid worden opgedist, een beetje à la Garcia Marquez. Ook de frequente genrewisselingen - proza, brieven, dromen, dagboek - maken een volstrekt natuurlijke indruk en dragen bij aan de indruk van lichtheid en feestelijkheid die de lezer ondergaat. Kleine druk.

Over Jonathan Safran Foer

CC-BY-SA-3.0 - Foto van/door David Shankbone

Jonathan Safran Foer (Washington D.C., 21 februari 1977) is een Joods-Amerikaanse schrijver. Hij woont in Brooklyn, New York en was tot 2013 getrouwd met de schrijfster Nicole Krauss.

Hij redigeerde A Convergence of Birds, en zijn verhalen zijn gepubliceerd in de Paris Review en de The New Yorker.

Zijn eerste roman, Everything is Illuminated (Alles is verlicht), werd uitgegeven in 2002. Het verscheen al snel in de internationale bestsellerslijsten en won verschillende literaire prijzen, waaronder de National Jewish Book Award en de Guardian First Book Award. Een eerdere versie van het boek (The Very Rigid Search, The New Yorker, 18 juni 2001) werd verfilmd door Liev Schreiber in 2005.

Everything is Illuminated beschrijft een hopeloze zoektocht naar de wortels van de grootvader van de verteller. Met een vage foto op zak reist hij naar Oekraïne om op zoek te gaan naar de mensen die zijn grootvader tij…Lees verder op Wikipedia

Suggesties