Boek
Nederlands
Titel
Selfies
Auteur
Jussi Adler-Olsen
Vertaler
Kor de Vries
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Deens
Oorspr. titel
Selfies
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2017
491 p.
ISBN
9789044628234 (paperback)

Besprekingen

Vrouwen die de wereld haten

Thriller. De Deense succesauteur Jussi Adler-Olsen weeft in zijn nieuwe misdaadroman Selfies diverse verhaallijnen vlot door elkaar. Vooral de vrouwen komen er bekaaid vanaf.

De feministen onder ons, en dat hoeven niet alleen vrouwen te zijn, zullen zich blauw ergeren aan de eerste hoofdstukken van Selfies. Daarin portretteert Jussi Adler-Olsen jonge vrouwen, ze heten Jazmine, Michelle of Denise, die zo uit Temptation Island ontsnapt zouden kunnen zijn. Alle aandacht gaat naar hun gebotoxte gezichten, haarextensions en valse nagels. Een diploma hebben ze nooit gehaald en werken is voor watjes. Ze zijn egoïstisch, zelfingenomen en haten de wereld die hen onheus behandelt. Liever worden ze onderhouden door een 'sugardaddy' om veel nepblingbling te kopen. In ruil daarvoor willen ze hun gepimpte lichaam wel inzetten. En ooit zal een miljonair langskomen die hen wegkaapt naar een leven aan verwarmde zwembaden op een jacht of zullen hun echte talenten in een realityshow worden ontdekt. Maar achter de façade van de valse wimpers en de fake borsten gaat veel armoede en huiselijke tirannie schuil.

Adler-Olsen…Lees verder

Zevende deel van 'Serie Q'* over de Kopenhaagse brigadier Carl Mørck en zijn assistenten Assad, Rose en Gordon die werken bij afdeling Q, waar ze proberen onopgeloste moordzaken op te lossen. In dit deel onderzoeken ze meerdere moorden: die op jonge vrouwen, die op een oude dame en die op een vrouw van twaalf jaar geleden. Daarnaast worstelt Rose met zichzelf en probeert het team achter haar verleden te komen. Het verhaal wordt beurtelings verteld vanuit het perspectief van de verschillende personages. De Deense schrijver (1950) heeft een zeer meeslepende en humoristische schrijfstijl. De personages zijn menselijk en worden erg overtuigend neergezet. De spanning wordt goed opgebouwd. Verrassende wendingen zorgen voor een prima plot. Het is zeker een echte pageturner. Ondanks dat het boek onderdeel is van de 'Serie Q', is het prima zelfstandig te lezen. De verwijzingen naar eerdere zaken maken echter nieuwsgierig naar de eerdere boeken. Een van de betere delen van de serie, leuk voor f…Lees verder

Over Jussi Adler-Olsen

Carl Valdemar Jussi Henry Adler-Olsen (Kopenhagen, 2 augustus 1950) is een Deense schrijver.

Adler-Olsen is voornamelijk bekend geworden door twee boeken over Groucho Marx en zijn reeks misdaadromans genaamd Serie Q die allen een verhaal vertellen rondom Afdeling Q. Tot zijn bestsellers behoren onder andere Alfabethuset (1997) en Journal 64 (2010). Het merendeel van Adler-Olsen zijn boeken zijn in het Nederlands vertaald. In 2011 ontving hij De Gyldne Laurbær voor zijn werk: Journal 64.

Bibliografie (selectie)

  • Groucho & Co's groveste - 1984
  • Dansk tegneserie lexikon - den store Komiklex - cartoonencyclopedie, 1985
  • Groucho - en Marx Brother bag façaden - 1985
  • Alfabethuset - Het Alfabethuis - roman 1997
  • Og hun takkede guderne (oorspr. Firmaknuseren) - …Lees verder op Wikipedia