Boek
Nederlands

Engelen vallen langzaam

Karl Ove Knausgård (auteur), Marianne Molenaar (vertaler)
Als een jongen in de 16e eeuw bezocht wordt door engelen, wijdt hij de rest van zijn leven aan de studie van deze wezens.
Onderwerp
Engelen, Bijbel, God
Titel
Engelen vallen langzaam
Auteur
Karl Ove Knausgård
Vertaler
Marianne Molenaar
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Noors
Oorspr. titel
En tid for alt
Uitgever
Breda: De Geus, 2014
574 p.
ISBN
9789044532937 (paperback)

Besprekingen

Hoofdbestanddeel van dit omvangrijke boek is een knappe studie over de 16e-eeuwse Bellori, die zijn leven wijdde aan het zoeken naar engelen, het onderzoeken van hun aard en van hun relatie tot God en mensen. De Noorse schrijver (1968) onderbreekt deze verhandeling meermalen door de bijbelverhalen van Kaïn en Abel en van Noach en Lot romantiserend uit te breiden, waarna hij er ten slotte nog in Noorwegen spelende verhaalfragmenten aan toevoegt. Wanneer nu de lezer ontdekt dat Bellori een fictieve figuur is en de studie dus een roman, begint het heterogene geheel samenhang en diepte te krijgen. Het gaat over de mens, zijn verhouding tot het concreet-goddelijke (God, Jezus, engelen) en tot zijn medemensen. Over zijn zoeken zich in het leven te situeren en over zijn eenzaamheid. Bellori vond zijn engelen op aarde, na de dood van God, verworden tot twistzieke aardlingen. Blijkens het slot metamorfoseerden ze uiteindelijk zelfs wellicht tot krijsende meeuwen. De betekenis van de fascineren…Lees verder

Engelen vallen langzaam – Karl Ove Knausgard

De Noorse schrijver Karl Ove Knausgard kennen we vooral van zijn 6-delige autobiografische roman Mijn strijd. In zijn in 2010 verschenen roman Engelen vallen langzaam pakte hij het ook al groots aan. In net geen 600 bladzijden gaat hij op een bijzonder overtuigende wijze, en met eenzelfde onbescheiden vanzelfsprekendheid als Harry Mulisch in De ontdekking van de hemel, op zoek naar de oorsprong en ondergang van de engelen. Knausgard schrijft over de zeldzame ontmoetingen tussen mensen en engelen, romantiseert bijbelverhalen zoals dat van Kaïn en Abel en van het bouwen van de Ark van Noach en verplaatst enkele van de sleutelscènes uit het Oude Testament naar Noorwegen. Wie de eerste delen van 'Mijn strijd' las, zal in 'Engelen vallen langzaam' regelmatig fragmenten herkennen: de jonge Kaïn en Abel doen wel heel hard denken aan de jonge Karl Ove en zijn broer Yngve.

Over Karl Ove Knausgård

CC BY 3.0 - Foto van/door Boberger

Karl Ove Knausgård (IPA: ˈkɑːɭ ˈuːvə ˈknæʉsˌgɔːɾ) (Oslo, 6 december 1968) is een Noorse schrijver en vertaler. Hij is vooral bekend vanwege zijn zesdelige autobiografische roman Min kamp (Mijn strijd).

Werk

De literaire carrière van Knausgård begon in 1998 toen zijn eerste boek Ute av verden gepubliceerd werd. Dit boek werd meteen gelauwerd en Knausgård ontving de Noorse Kritikerprisen. Zes jaar later, in 2004 kwam zijn tweede boek uit, En tid for alt (in het Nederlands vertaald als "Engelen vallen langzaam"). Knausgård probeert in dit boek de verhouding tussen wetenschap en godsdienst te ontdekken aan de hand van bijbelfragmenten. Voor dit boek ontving Knausgård de Sørlandets litteraturpris.

Zijn bekendste werk is de zesdelige romancyclus/autobiografie Min kamp (2009-2011). Hierin vertelt Knausgård over zijn leven en de relatie met zijn ouders en vrienden. De publicatie van het boek ging gepaard met …Lees verder op Wikipedia