Brieven die de auteur voor zijn dochter schreef waarin de wereld in haar alledaagsheid wordt getoond.
Titel
Winter
Auteur
Karl Ove Knausgård
Illustrator
Lars Lerin
Vertaler
Marin Mars
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Noors
Oorspr. titel
Om vinteren
Uitgever
Amsterdam: De Geus, © 2016
307 p. : ill.
ISBN
9789044536355 (hardback)

Besprekingen

De wereld van Anne

Non-fictie. In zijn seizoenencyclus richt Karl Ove Knausgård zich tot zijn pasgeboren dochter.

Na zijn internationaal succesvolle zesdelige romancyclus Mijn strijd, die hij in amper twee jaar tijd publiceerde, kwam de Noorse schrijver Karl Ove Knausgård in een tijdspanne van minder dan één jaar alweer met zijn volgende cyclus, over de vier seizoenen. Zijn Nederlandse vertaalster, Marin Mars, volgt dat stevige tempo: het tweede deel, Winter, ligt drie maanden na Herfst al in de winkels.

Het opzet van Winter is vergelijkbaar met dat van Herfst: een bestaand persoon, Karl Ove Knausgård, vertelt zestig korte verhalen over objecten en concepten, doorspekt met reflecties. Ze zijn opnieuw gericht aan Anne, zijn vierde kind, dat in dit deel gezond en wel geboren wordt.

Net als in Herfst rijdt Knausgård zich in Winter vast in het format. Hij wil zijn dochter laten kennismaken met zijn blik op het leven en de wereld, haar in een persoonlijk naslagwerk laten lezen hoe de wereld was toen zij geboren werd.

Soms richt hij z…Lees verder

Dit boek is het tweede deel* van ‘De vier seizoenen’-reeks. Ieder hoofdstuk is op te vatten als een brief van de auteur (1968) aan zijn jongste dochter, waarin hij haar op zijn manier de wereld uitlegt. De meest uiteenlopende onderwerpen komen aan bod: gezinsleven, wattenstaafjes, de jaren zeventig, jeugdherinneringen, de natuur, kerstcadeaus, seksuele begeerte, menselijke relaties, ondergrondse brandkranen, winter in Noorwegen en Zweden, sneeuwsoorten, munten etc. De auteur is een zeer scherp observator en weet met zijn diepgaande en bewonderenswaardig rake bespiegelingen een gevoelige snaar te raken. Hij beschikt over een groot inbeeldingsvermogen en durft zijn zwakke kanten te laten zien. Spitsvondig, nostalgisch en filosofisch, zonder ook maar een moment hoogdravend te zijn. Het boek is prachtig vormgegeven met een gestoffeerde harde kaft, een lint als boekenlegger en sfeervolle, ietwat duistere aquarellen van Lars Lerin. De Noorse auteur wordt beschouwd als een van de grootste sc…Lees verder

Over Karl Ove Knausgård

CC BY 3.0 - Foto van/door Boberger

Karl Ove Knausgård (IPA: ˈkɑːɭ ˈuːvə ˈknæʉsˌgɔːɾ) (Oslo, 6 december 1968) is een Noorse schrijver en vertaler. Hij is vooral bekend vanwege zijn zesdelige autobiografische roman Min kamp (Mijn strijd).

Werk

De literaire carrière van Knausgård begon in 1998 toen zijn eerste boek Ute av verden gepubliceerd werd. Dit boek werd meteen gelauwerd en Knausgård ontving de Noorse Kritikerprisen. Zes jaar later, in 2004 kwam zijn tweede boek uit, En tid for alt (in het Nederlands vertaald als "Engelen vallen langzaam"). Knausgård probeert in dit boek de verhouding tussen wetenschap en godsdienst te ontdekken aan de hand van bijbelfragmenten. Voor dit boek ontving Knausgård de Sørlandets litteraturpris.

Zijn bekendste werk is echter de zesdelige romancyclus/autobiografie Min kamp (2009-2011). Hierin vertelt Knausgård over zijn leven en de relatie met zijn ouders en vrienden. De publicatie van het boek gin…Lees verder op Wikipedia