Boek
Engels

Doughnut economics : seven ways to think like a 21st-century economist

Kate Raworth (auteur)

Doughnut economics : seven ways to think like a 21st-century economist

Aanzet tot een nieuwe manier van denken over welvaart en de verdeling daarvan.
Titel
Doughnut economics : seven ways to think like a 21st-century economist
Auteur
Kate Raworth
Taal
Engels
Uitgever
London: Random House Business Books, 2017
VII, 372 p. : ill.
ISBN
9781847941381 (paperback)

Andere talen:

Besprekingen

De schrijfster, als docente verbonden aan de universiteiten van Oxford en aan Cambridge, probeert in dit boek een ander denken te ontwikkelen over welvaart en de verdeling daarvan. Feitelijk doet zij een poging om het denken van de Club van Rome (grenzen aan de groei) nieuw leven in te blazen. En met succes. Het boek krijgt veel aandacht in de pers en zij wordt veel uitgenodigd om haar denkbeelden toe te lichten. Ook in Nederland. Binnenkort zal ze ook spreken in de Tweede Kamer bijvoorbeeld. The Guardian betitelt haar als de nieuwe Keynes. Dat zal nog moeten blijken, maar feit is dat het boek wel aanzet tot nadenken. De auteur geeft blijk van meer dan voldoende economische kennis. Toch is het boek zonder specifieke voorkennis te lezen. Van een schrijfster met deze positie en statuur mag een wetenschappelijke schrijfstijl worden verwacht, maar het boek is wel prettig leesbaar. Geïllustreerd met figuren en foto's in zwart-wit; voorzien van eindnoten, een literatuurlijst en register.

Over Kate Raworth

CC BY 2.0 - Foto van/door Arbeid & Milieu

Kate Raworth (1970) is een Engelse econome werkzaam voor de Universiteit van Oxford, waar ze economie studeerde. Ze is bekend van haar werk over de Donut, waar ze een economisch model mee verstaat dat balanceert tussen essentiële menselijke behoeften en planetaire grenzen. Voordat ze aan de slag ging voor het Environmental Change Institute van de Universiteit van Oxford, werkte ze als onderzoeker voor Oxfam.

In 2017 kwam haar boek Donuteconomie: In zeven stappen naar een economie voor de 21e eeuw uit, waarin ze pleit voor het heroverwegen van de fundamenten van de economische wetenschap. In plaats van te focussen op de groei van de economie, zouden economen zich bezig moeten houden met vragen over hoe we ervoor kunnen zorgen dat iedereen op aarde toegang heeft tot hun basisbehoeftes, zoals voldoende te eten en onderwijs, terwijl we de mogelijkheden voor toekomstige generaties niet beperken door het uitputten van ons ecosysteem. Hiervoor is het volgens haar bela…Lees verder op Wikipedia