Boek
Nederlands

Charlotte

Kathleen Weise (auteur), Hilke Makkink (vertaler)
Parijs, zeventiende eeuw. Charlotte de Montmorency wordt uitgehuwelijkt aan een hoveling. Ze probeert vriendschap te sluiten in een wereld vol intriges en machtsspelletjes. Dan valt ze voor een man die niets betekent aan het hof.
Titel
Charlotte
Auteur
Kathleen Weise
Vertaler
Hilke Makkink
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Blutrote Lilien
Editie
1
Uitgever
Utrecht: Callenbach, 2013
286 p.
ISBN
9789026606755 (paperback)

Besprekingen

De onmogelijke liefde tussen twee jongelingen is een thema dat nooit zal uitsterven. Boek na boek zie je het weer verschijnen. Zo ook in Charlotte van Kathleen Weise. Zoals het onderschrift heel duidelijk zegt: ‘Ze is uitgehuwelijkt aan de een, maar wordt verliefd op een ander…’ De jonge Charlotte de Montmorency is verloofd met markies De Bassompierre. Ze wordt hiervoor door haar vader naar het Franse hof geroepen. Samen met haar trouwe kamenierster Manon leert ze wennen aan de vele regels en voorschriften van het hof. Toch gaat het niet van een leien dakje. Tegen de regels in gaat Charlotte haar toekomstige man opzoeken. Wat ze dan ontdekt, zorgt ervoor dat ze weigert met hem te trouwen. Haar vader denkt hier natuurlijk helemaal anders over. In haar eenzaamheid en verdriet krijgt ze steeds meer gevoelens voor de mysterieuze man die telkens weer in haar buurt verschijnt. Toch blijft haar vader plannen maken voor haar huwelijk met De Bassompierre. Voorts zijn het moeilijke tijde…Lees verder
Charlotte (15, ik-figuur) wordt door haar vader naar het Franse hof gehaald om te trouwen. Ze komt terecht in een wereld vol intriges. Deze historische roman gaat over een korte periode uit het geromantiseerde leven van Charlotte de Montmorency, dochter van een van de belangrijkste families. Het verhaal speelt aan het begin van de 17e eeuw, toen aan het Franse hof (Louvre) een hevige strijd woedde om de gunst van de koning. Het is een wereld waarin niemand te vertrouwen is en de rol van vrouwen beperkt blijft tot het sluiten van een goed huwelijk. Het leven aan het hof wordt met veel kennis beschreven: het onoverzichtelijke gebouw, gebrek aan privacy en comfort en letterlijk iedereen heeft dubbele agenda’s. Charlotte blijkt een pientere jonge vrouw die durft op te komen voor zichzelf. Het is een plezierig en informatief verhaal over het dagelijkse leven in de 17e eeuw, gezien door de ogen van een jonge vrouw. Gedrukt in een ronde, wat lichtgekleurde letter. Vanaf ca. 13 jaar.