Boek
Nederlands

De koningin van Sheba en andere verhalen

Knut Hamsun (auteur)
+1
De koningin van Sheba en andere verhalen
×
De koningin van Sheba en andere verhalen De koningin van Sheba en andere verhalen

De koningin van Sheba en andere verhalen

Genre:
Extra onderwerp
verhalen
Titel
De koningin van Sheba en andere verhalen
Auteur
Knut Hamsun
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Noors
Uitgever
Amsterdam: Bright Lights, 2008
128 p.
ISBN
9789046440049

Besprekingen

Zeven novelle-achtige (niet eerder vertaalde) verhalen van de grote Noorse schrijver Knut Hansum (1859-1952). De rond de eeuwwisseling van de 19e/20e eeuw geschreven verhalen weerspiegelen Hamsun als permanente reiziger en onrustige geest. Het titelverhaal is met zijn raadselachtigheid, mysterie en onberekenbaarheid exemplarisch voor de rand van de werkelijkheid die Hamsun telkens opzoekt. Hier is het de nerveuze en rusteloze zoektocht per trein naar een onbekende mooie vrouw. In 'Op tournee’ ontmoeten we de thuisloze dichter die rusteloos van hotel naar hotel reist en telkens opnieuw een literaire voordracht voor een handjevol toehoorders houdt. Uitstekend vertaalde literaire juweeltjes die licht werpen op een gedesillusioneerde Hamsun. Het sober uitgegeven boekje bevat een aantal Engelstalige uitspraken van literaire grootheden over Hamsun. Pocket; kleine druk.

Over Knut Hamsun

Knut Hamsun (Vågå (Oppland), 4 augustus 1859 – Nørholm bij Grimstad, 19 februari 1952), pseudoniem van Knud Pedersen, was een Noors schrijver, vooral van romans. In 1920 kreeg hij de Nobelprijs voor de Literatuur toegekend voor zijn roman Hoe het groeide. In zijn vroege werk wordt hij tegenwoordig beschouwd als een voorloper van het modernisme uit de eerste decennia van de 20e eeuw. Hij was een der eersten die het procedé van de stream of consciousness hanteerde.

Hamsun wordt beschouwd als belangrijke voorloper van de moderne literatuur. Zijn naam als groot literator werd na de Tweede Wereldoorlog echter negatief beïnvloed door zijn nazi-sympathieën.

Leven en werk

Hamsun verhuisde op jonge leeftijd met zijn familie naar een boerderij Hamsund in Hamarøy (nabij de Lofoten). Hij stamde uit een arme landbouwfamilie en werd deels opgevoed door een oom met een moeilijk karakter, wat bij Hamsun traumatis…Lees verder op Wikipedia