De beginnende industrialisatie heeft grote gevolgen voor een kleine dorpsgemeenschap in Noorwegen.
Titel
Zwervers
Auteur
Knut Hamsun
Vertaler
Marianne Molenaar
Verteller
Kris Smet  (inlezer)
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Noors
Oorspr. titel
Landstrykere
Editie
1
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2014
1 cd
Speelduur
17:31
Oorspr. uitgever
De Geus
Aantekening
Stem: Vrouw Vlaamse stem

Andere formaten:

Besprekingen

'On the Road' in asfaltloze tijden

Het is net Voskuil lezen wanneer je Zwervers van Knut Hamsun (1859-1952) ter hand neemt; het is even volkenkundig, en even verslavend, want sfeervol. De Noorse Nobelprijswinnaar publiceerde het kloeke boek in 1927, nu is het opnieuw vertaald.

Direct valt op dat deze bijna een eeuw oude roman vandaag geschreven had kunnen zijn. Al stoppen we er vandaag de dag meer stoute seksuele spanning in, Hamsun is de peetvader van de moderne psychologische roman en dat bewijst ook dit boek.

Zwervers maakt deel uit van een drieluik over August, maar is geschreven vanuit het perspectief van Edevart, een jongetje uit het Noord-Noorse Polden. Hij laat zich sturen door de nukken van het lot en komt steeds opnieuw zijn oudere vriend August tegen. August (1930) en Maar het leven leeft (1933) zijn de opvolgers van deze klassieke coming-of-age-roman. Maar in feite gaat al het werk van Hamsun over zwerven, over Blut und Boden (Hamsun was een nazi-adept).

"Totaal onverwacht sloeg de literaire komeet Knut Hamsun bij me in", beweerde P.F. Thomése eens. Maar eigenlijk is Zwervers niet bijster knap geschreven. Er zitten nogal wat stoplappen in bijvoorbeeld. Veel personages zeggen onderkoeld: "Zo, vind je dat?" De perspectiefwisseling…Lees verder

Dit verhaal speelt zich af in Noorwegen ten tijde van de beginnende industrialisatie. Edevart is een jonge knul, die dankzij een ontmoeting met vrijbuiter August de smaak te pakken krijgt om te reizen. Samen beleeft het duo wonderlijke avonturen en romances, mede dankzij Augusts levendige fantasie, creativiteit en ruime levensopvatting. De tijden veranderen. Men kan telegraferen, er wordt meer handel gedreven, er ontstaan postkantoren. Zakhorloges en ringen zijn uitingen van status. Mensen verlaten hun geboortestreek. Velen emigreren naar Amerika. Echter, deze veranderingen brengen ook grotere tegenstellingen tussen arm en rijk, ruimere opvattingen van goed en kwaad, en een voortdurend verlangen naar een beter leven. In deze roman staat de vraag centraal of de mensen eigenlijk wel beter worden van deze 'vooruitgang' en welk effect de teloorgang van oude gewoontes en tradities heeft op de menselijke natuur. Een belangrijk thema is 'ontheemd zijn'. De auteur (1859-1942) kreeg in 1920 de…Lees verder

Over Knut Hamsun

Knut Hamsun (Vågå (Oppland), 4 augustus 1859 – Nørholm bij Grimstad, 19 februari 1952), pseudoniem van Knud Pedersen, was een Noors schrijver, vooral van romans. In 1920 kreeg hij de Nobelprijs voor de Literatuur toegekend voor zijn roman Hoe het groeide. In zijn vroege werk wordt hij tegenwoordig beschouwd als een voorloper van het modernisme uit de eerste decennia van de 20e eeuw. Hij was een der eersten die het procedé van de stream of consciousness hanteerde.

Hamsun wordt beschouwd als belangrijke voorloper van de moderne literatuur. Zijn naam als groot literator werd na de Tweede Wereldoorlog echter negatief beïnvloed door zijn nazi-sympathieën.

Leven en werk

Hamsun verhuisde op jonge leeftijd met zijn familie naar een boerderij Hamsund in Hamarøy (nabij de Lofoten). Hij stamde uit een arme landbouwfamilie en werd deels opgevoed door een oom met een moeilijk karakter, wat bij Hamsun traumatis…Lees verder op Wikipedia