Boek
Nederlands
Een sociaal onhandige student uit Noorwegen vindt de liefde van zijn leven, maar hun leven samen kent de nodige tegenslagen.
Onderwerp
Kunstenaars
Titel
Magneet : roman
Auteur
Lars Saabye Christensen
Vertaler
Marin Mars
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Noors
Oorspr. titel
Magnet
Uitgever
Amsterdam: De Geus, © 2018
791 p.
ISBN
9789044537086 (paperback)

Besprekingen

Deze letterlijk en figuurlijk zware (791 pagina’s) roman speelt zich af in Noorwegen en Amerika. We ontmoeten de sociaal onhandige Jokum Jokumsen in 1976 als hij een 22-jarige student literatuurwetenschap is. De broodmagere Jokum gaat gebukt onder zijn lange ledematen en is een buitenbeentje. Desondanks vindt hij de liefde als hij de mooie kunstgeschiedenisstudente Synne Sager ontmoet. Samen verhuizen ze naar San Francisco waar Jokum, met Synne´s hulp als curator, een succesvol kunstfotograaf wordt. Dit alles heeft echter een hoge prijs. Thema´s zijn fotografie, kunstenaarschap, liefde, een doodgeboren kind krijgen, oorlog, 9/11, gevecht tegen kanker, ouderdom en afscheid, eenzaamheid, ontworteld of ontheemd zijn. Het boek omvat een periode van ongeveer dertig jaar en is niet chronologisch geschreven. Het tragische, absurdistisch aandoende verhaal zit knap in elkaar, is vlijmscherp en zit boordevol maatschappijkritiek. De beroemde Noorse auteur (1953) heeft vele romans op zijn naam st…Lees verder

Over Lars Saabye Christensen

CC BY 3.0 - Foto van/door Avjoska

Lars Saabye Christensen (Oslo, 21 september 1953) is een Noors schrijver. Hij schrijft vooral romans, maar ook poëzie, scenario's, misdaadromans, drama, songteksten en kinderboeken. Zijn grote, ook internationale, doorbraak kwam in 2001 met het boek Halvbroren (door Paula Stevens in het Nederlands vertaald als De halfbroer).

Levensloop en werk

Lars Saabye Christensen, die het Deens staatsburgerschap bezit, groeide op in Skillebekk, een wijk aan de zuidwestkant van Oslo. Later woonde hij langere tijd in Sortland in Nordland. Beide plaatsen komen meermaals terug in zijn werk. Tegenwoordig woont hij samen met zijn echtgenote in Oslo, opnieuw in Skillebekk.

Christensen debuteerde in 1976 met de dichtbundel Historien om Gly en ontving daarvoor direct de 'Tarjei Vesaas' debutantenprijs. Hoewel Christensen ook meerdere toneelstukken heeft geschreven werd hij vooral bekend door zijn romans. Zijn eers…Lees verder op Wikipedia