Boek
Nederlands

Liesl & Po

Lauren Oliver (auteur), Willeke Lempens (vertaler)
+1
Liesl & Po
×
Liesl & Po Liesl & Po
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Liesl wil de as van haar overleden vader op haar moeders graf uitstrooien. Maar Will, een leerjongen van een alchemist, verwisselt het kistje met as per ongeluk voor een kistje met magische krachten.
Titel
Liesl & Po
Auteur
Lauren Oliver
Vertaler
Willeke Lempens
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Liesl & Po
Parallelle titel
Liesl en Po
Uitgever
Vianen: The House of Books, 2012
205 p.
ISBN
9789044333411 (hardback)

Besprekingen

Liesl wordt na de dood van haar vader opgesloten door haar stiefmoeder. De weesjongen Will verwisselt per ongeluk een houten doos met een magische inhoud door een doos met de as van Liesls vader. En dan is er nog de geest Po en zijn huisdier Bundeltje die van Gene Zijde komen. De verwisseling vormt de rode draad van een avontuur vol magie, hebzucht en vriendschap. Het verhaal is tijdloos en speelt zich af in een niet te duiden stad en land, die sterk doen denken aan het eind 19e-eeuwse Engeland. Sfeer en woordkeus refereren aan klassieke Engelse (kinder)literatuur van bijvoorbeeld Dickens, Dahl, Burnett; met verwijzingen naar sprookjes en mythologie zijn deze kunstig tot een geheel verweven. Het leven na de dood komt op een positieve manier aan bod. De mengeling van genres is te onderscheiden door de volwassen lezer, maar voor kinderen vormt het een samenhangend verhaal over twee kinderen die gered worden door de magie van vriendschap. De woordkeus is origineel, maar niet eenvoudig; o…Lees verder

Liesl & Po

Ergens in een tijd toen er nog geen auto's waren, geen tv of internet, leefde Liesl. Haar moeder was gestorven bij haar geboorte en haar vader was ondertussen hertrouwd. Eerder uit praktische overwegingen , dan uit liefde. De bedoeling was dat de stiefmoeder voor Liesl en haar vader zou zorgen. Toen Liesls vader ziek werd en uiteindelijk stierf, belandde Liesl op de zolderkamer. Het was als een kerker maar dan op de bovenste verdieping.
Op een nacht  verschijnt er naast haar bed ineens ‘iets’ met nog een ‘ietsje’ erbij. Het is een geest, Po, met zijn huisdier Bundeltje. Ze komen van Gene Zijde. Liesl maakt kennis met deze twee en hoopt via Po iets meer te weten te komen over haar vader.
Op hetzelfde moment van Po's verschijning bij Liesl, wordt er ergens in de stad een pakje afgeleverd. Een pakje van de alchemist. Helaas gebeurt er een jammerlijke vergissing en komt het pakje – met zeer bijzondere inhoud – op het verkeerde adres terecht. Hier begint een spannend avontuur d…Lees verder