Boek
Nederlands

De vraag van Olifant

Leen Van den Berg (auteur), Kaatje Vermeire (illustrator)
+1
De vraag van Olifant
×
De vraag van Olifant De vraag van Olifant
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Titel
De vraag van Olifant
Auteur
Leen Van den Berg
Illustrator
Kaatje Vermeire
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2011
[28] p. : ill.
ISBN
9789058387233 (hardback)
Andere talen:

Besprekingen

Behalve de bijzonder fraaie vormgeving vertonen ook de titel en het thematische opzet van Leen van den Bergs nieuwe prentenboek duidelijke parallellen met eerder werk, en wel het in 2007 verschenen De vraag van Eend. In dit ontroerende, licht filosofische prentenboek vraagt Eend, die recentelijk haar kuiken verloor, zich af waarheen je gaat ‘als je dood bent’.
De vraag van Olifant opent zowel inhoudelijk als visueel opvallend positiever. Tijdens hun jaarlijkse samenkomst trachten de dieren zinvolle, doordachte antwoorden te vinden op elkaars prangende vragen. Ditmaal fungeert de mier als gespreksleider, wat in de illustraties knap verbeeld wordt door met de mier geassocieerde eigenschappen als werklust en ijver centraal te stellen. De langverwachte, wat schutterig gestelde vraag van Olifant — ‘Hoe weet je dat je van iemand houdt?’ — wordt door de mier vlijtig in ‘het boek van de moeilijke vragen’ genoteerd. Een panel, exclusief bestaande uit flora, fauna en natuurel…Lees verder
Olifant roept ‘alles en iedereen’ bijeen voor de jaarlijkse vergadering om zijn moeilijke vraag te kunnen beantwoorden: hoe weet je dat je van iemand houdt? Vervolgens komen in de antwoorden van de dieren en mensen alle facetten van de liefde aan bod. Mier, voorzitter van de vergadering, biedt met haar ongeduld en zakelijkheid een goed tegenwicht aan de soms zoete beschrijvingen van de liefde. Filosofisch prentenboek over het thema liefde. De combinatie van verf-, teken- en druktechnieken levert prachtige illustraties op. De prenten zijn door stijl en kleurgebruik zeer sfeervol: van donker en enigszins somber tot – als het over de liefde gaat – licht, dromerig en romantisch. Het verhaal kent een verrassend eind dat mooi in woord en beeld is gebracht: niet olifant maar mier is de hoofdfiguur. De auteur schreef eerder het prentenboek ‘De vraag van eend’* over de dood, waar in de jaarlijkse vergadering de vraag 'wat gebeurt er met je als je dood bent?' wordt besproken. De illustrator is …Lees verder

De vraag van Olifant

Na 'De vraag van Eend' gaat Leen van den Berg in 'De vraag van Olifant' aan de slag met het thema liefde. Want wat is dat nu eigenlijk?
Zoals elk jaar was alles en iedereen weer het heuveltje op geklommen. Zo begint het verhaal met een grote prent waarop een olifant treurig klaar zit met een stoeltje op zijn kop en een bloem gekruld in zijn slurf. Olifant (die hier dienst doet als heuvel?) heeft een moeilijke vraag: hoe weet je dat je van iemand houdt? De ongeduldige mier, die de vergadering leidt, geeft het woord aan Muis, Sneeuwwitje, een steen, een zwerver, een ontdekkingsreiziger en nog veel anderen.
Als ze samen tot een bevredigend antwoord gekomen zijn, wordt de vergadering gesloten en mag iedereen naar huis. Mier gaat nog even langs bij Schildpad en snapt bij haar vertrek niet waarom ze zich plots zo alleen voelt.
Met heel veel verschillende antwoorden en een open einde geeft Leen van den Berg ons heel wat kapstokken om verder te filosoferen.
De prenten …Lees verder