Boek
Nederlands

Candido, oftewel Een droom die ontstond op Sicilië

Leonardo Sciascia (auteur), Frans Denissen (vertaler), Hilda Schraa (vertaler)
+1
Candido, oftewel Een droom die ontstond op Sicilië
×
Candido, oftewel Een droom die ontstond op Sicilië Candido, oftewel Een droom die ontstond op Sicilië

Candido, oftewel Een droom die ontstond op Sicilië

Genre:
Na zijn rooms-katholieke opvoeding sluit een Siciliaan zich aan bij de Communistische Partij, maar zijn waarheidsliefde en zijn vermogen de dingen tot de kern terug te brengen, brengen hem in een moeilijk parket.
Titel
Candido, oftewel Een droom die ontstond op Sicilië
Auteur
Leonardo Sciascia
Vertaler
Frans Denissen Hilda Schraa
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
Candido, ovvero Un sogno fatto in Sicilia
Uitgever
Amsterdam: Serena Libri, 2015
193 p.
ISBN
9789076270852 (paperback)

Andere talen:

Besprekingen

Candido, Siciliaan van geboorte, sluit zich, na een rooms-katholieke opvoeding die weinig indruk op hem heeft gemaakt, aan bij de communistische partij in zijn stad. Zijn waarheidsliefde en het vermogen de dingen terug te brengen tot de kern, maken dat men hem ten slotte uit de partij zet. Na diverse omzwervingen vestigt hij zich in Parijs. Aardige roman in ironische toonzetting waarin het gedrag van politici op milde wijze wordt bekritiseerd en vraagtekens worden geplaatst achter dogma's en interpretatieschema's. De titel van dit boek van de Italiaanse auteur Leonardo Sciascia (1921-1989) verwijst naar 'Candide' van Voltaire.

Over Leonardo Sciascia

Leonardo Sciascia (Racalmuto, 8 januari 1921 – Palermo, 20 november 1989) was een Italiaans schrijver en politicus.

Sciascia was raadslid in Sicilië, lid van het Italiaans parlement en later van het Europees Parlement. Opgeleid als advocaat wijdde hij zich pas later in zijn leven aan het schrijven over Sicilië en de maffia. Zijn analyse van de ontvoering en moord op Aldo Moro, een vooraanstaand christendemocraat, wordt als een meesterwerk beschouwd. Hij was lid van de parlementscommissie tot onderzoek van de ontvoering van Moro. In zijn beste werk toont hij dat, zoals in het echte leven, er zelden een gelukkige afloop is en dat er evenmin zelden recht wordt gedaan aan de gewone man. Een voorbeeld hiervan is Il contesto.

Sciascia schreef vanuit zijn Siciliaanse ervaring, waarin families met politieke partijen verbonden zijn. Hij wilde aantonen, dat corruptie, endemisch in de Italiaanse maatschappij, alleen diegenen helpt, die deel uitmaken van de geheime …Lees verder op Wikipedia

Suggesties