Boek
Nederlands

Het meisje dat de hemel aanraakte

Luca Di Fulvio (auteur), Erika Venis (vertaler)
De liefde tussen een straatschoffie en de dochter van een joodse charlatan in het Venetie͏̈ van de 16e eeuw legt de verschillen tussen het christelijke en het joodse geloof bloot.
Titel
Het meisje dat de hemel aanraakte
Auteur
Luca Di Fulvio
Vertaler
Erika Venis
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
La ragazza che toccava il cielo
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Mistral, 2013
957 p.
Aantekening
Vertaling gebaseerd op de Duitse uitgave Das Mädchen, das den Himmel berührte
ISBN
9789048818365 (paperback)

Besprekingen

Het ouderlijk huis van Luca Di Fulvio stond niet ver van het Ghetto van Venetië. De Ghetto Nuovo was de eerste plek in Europa waar op bevel van het stadsbestuur de joden gescheiden van de christenen moesten leven, en werd ingericht in 1516. Het inspireerde Di Fulvio tot een (te) uitgesponnen zestiende-eeuwse liefdesgeschiedenis tussen een jong joods meisje uit het getto en een christelijk boefje.
Hun verhaal begint in Rome, als drie wezen een joodse koopman beroven en voor dood achterlaten. Met hun buit vluchten ze uit de pauselijke staten en belanden ze in Venetië, waar ze elk hun eigen weg gaan. De wat naïeve en wraakzuchtige Zolfo wordt een volgeling van een fanatieke prediker en Jodenhater. De vroegrijpe Benedetta is hopeloos verliefd op haar vriendje Mercurio, en als deze haar afwijst wordt ze de minnares van een perverse vorst. Mercurio vindt vrij vlug zijn plek in het plaatselijk oplichters- en dievenwereldje. Hij is het klassieke straatboefje met een gouden hart da…Lees verder
De Italiaanse auteur situeerde dit boek op de plek van zijn ouderlijk huis in het 16e eeuwse Venetië. Een aantal verhaallijnen komt samen: dat van Mercurio, een jongen met een hart van goud, maar ook een straatschoffie. Dat van Giuditta, het meisje op wie hij verliefd wordt. Dat van Benedetta, de aartsrivaal van Giuditta. En dat van Shimon, een joodse koopman en dat van Isacco, de vader van Giuditta die hoeren tracht te genezen van een nieuwe ziekte. Het centrale verhaal is de liefdesgeschiedenis tussen Mercurio en Giuditta. Giuditta en Mercurio zijn vanaf dag een smoorverliefd op elkaar. Maar hun liefde kan niet bestaan. De joden in de stad worden 's nachts opgesloten in het Ghetto Nuovo en moeten gele hoedjes dragen. Verschillen tussen arm en rijk en verschillen tussen religies staan centraal in deze omvangrijke, vermakelijke roman. Kleine druk.