Boek
Nederlands

De woorden van zijn vingers

Marian De Smet (auteur)
+1
De woorden van zijn vingers
×
De woorden van zijn vingers De woorden van zijn vingers

De woorden van zijn vingers

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Titel
De woorden van zijn vingers
Auteur
Marian De Smet
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2008
256 p.
ISBN
9789044809534

Besprekingen

In de reeks 'Clavis Levensecht' zijn recent een aantal adolescentenromans verschenen die op een literair hoogstaande manier en zonder een allesoverheersende boodschap het relaas doen van personages die 'levensecht' zijn. Boeken als Het elfenkind van Sonya Hartnett (Clavis, 2008) en Alleen op zee van Michael Morpurgo (De Leeswelp 2008, p. 310) hebben een weinig dankbare thematiek die inleving niet direct eenvoudig maakt, maar zijn desondanks heel geloofwaardig.
De woorden van zijn vingers hoort niet thuis in dat rijtje. Het lijkt wel alsof Marian De Smet de grenzen van de geloofwaardigheid wilde aftasten door haar hoofdpersonage met zoveel mogelijk problemen op te zadelen. In een reeks flashbacks zien we hoe Rembrandt voor het ongeluk geboren lijkt te zijn. Zijn moeder is 17 wanneer ze zwanger wordt van een Nederlander, die ze daarna voorgoed uit haar leven bant. De jongen groeit samen met zijn depressieve moeder op in een caravan, wordt op school…Lees verder
Clara en Rembrandt, studenten in de Belgische universiteitsstad Leuven, krijgen een niet gemakkelijke liefdesrelatie met elkaar. Rembrandt leeft namelijk nogal in een isolement waaruit Clara hem maar met moeite kan halen. Dat isolement is ontstaan in zijn jeugd. Hij is opgegroeid in betrekkelijke armoede, zonder vader en met een moeder die altijd ziek was waardoor hij de zorg voor zijn drie kleine broertjes op zich nam. Daarnaast werd hij seksueel misbruikt door zijn onderwijzer, wat direct tot gevolg had dat hij een ongeluk kreeg, waardoor hij blijvend volledig doof werd. Een prachtig geschreven boek in korte hoofdstukken met flashbacks (in ander lettertype) naar de kindertijd van Rembrandt. Het einde van het boek is net iets te bevredigend. Verder wordt de problematiek van het seksueel misbruik en het doof zijn heel goed weergegeven. De lezer kan door dit boek heel goed aanvoelen wat het praktisch en emotioneel betekent om doof te zijn. Vanaf ca. 15 jaar.

Over Marian De Smet

Marian De Smet (Mechelen, 27 maart 1976) is een Belgische schrijfster van kinderboeken.

Leven

De Smet studeerde woord, muziek en beeld aan de kunsthumaniora in Hasselt. Daarna volgde ze de lerarenopleiding kleuteronderwijs in Heverlee en werkt ze als kleuterjuf. Met schrijven begon ze na de geboorte van haar oudste kind.

Werk

De Smet begon haar carrière als jeugdauteur met herkenbare verhalen voor peuters en kleuters. Ze debuteerde in 2001 met Op slot, een prentenboek over Anna die (met een stapel boeken) opgesloten raakt in het toilet van de bibliotheek. Ze schreef nog een aantal prentenboeken, voor in 2008 haar eerste jeugdroman verscheen: De woorden van zijn vingers. Hierin vertelt ze over de gecompliceerde relatie tussen een meisje en een dove jongen. Het boek won meteen de eerste prijs van de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen. Hierna ontwikkelde ze zich verder als auteur voor ad…Lees verder op Wikipedia