Boek
Nederlands

Lieve, stoute zon

Marian De Smet (auteur), Marijke Van Veldhoven (illustrator)
+1
Lieve, stoute zon
×
Lieve, stoute zon Lieve, stoute zon
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Stef gaat met zijn ouders, zusje en hond een dagje naar het strand. Prentvertelling met praktische tips over veilig zonnebaden. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Zonnebrand
Titel
Lieve, stoute zon
Auteur
Marian De Smet
Illustrator
Marijke Van Veldhoven
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2006
[28] p. : ill.
ISBN
9789044806083

Besprekingen

Dit boek maakt deel uit van de informatieve 'Bij.de.hand'-reeks, waarin een bepaald voorlichtingsthema in een verhaal gegoten wordt. In dit boek gaat het over de schadelijke UV stralen van de zon. Op een mooie zomerdag gaan Stef, Stientje en hun ouders een dagje naar zee. Stef vindt het vervelend dat hij om de haverklap moet ingesmeerd worden met zonnebrandcrème. Hij wil zwemmen, schelpjes zoeken en een zandkasteel maken. Wanneer ze 's avonds weer naar huis keren, blijkt papa roodverbrand. Hij had zich niet ingesmeerd. Het boek sluit af met tips voor ouders en leerkrachten: het bevat achtergrondinformatie over UV stralen, geeft tips hoe je je kinderen veilig buiten kan laten spelen op zonovergoten zomerdagen en vertelt wat je bij zonnebrand moet doen. Het verhaal zelf is dus duidelijk zeer educatief maar toch herkenbaar uitgewerkt. Stef is een erg levendige kleuter die vooral wil spelen en ontdekken en die al het insmeren maar een vervelend gedoe vindt. De paginagrote prenten zijn wei…Lees verder
Prentvertelling waarin Stef met zijn ouders, zusje en hond naar het strand gaat. Zijn spel wordt telkens onderbroken omdat mama hem wil insmeren. Papa valt in slaap en verbrandt. In dit deel van de serie 'Bij de hand' staat zonnebrand centraal. Het verhaal is vlak en weinig creatief; er gebeurt nauwelijks iets anders dan dat Stef wordt ingesmeerd. De pagina-indeling is wisselend. De tekst staat soms in een wit vlak onder de afbeeldingen maar ook regelmatig in de tekeningen. Afbeeldingen zijn soms paginavullend, dan weer zijn er diverse afbeeldingen op een pagina te zien. De afbeeldingen lijken snel opgezet, het kleurgebruik is flets. Herkenbaar voor kleuters maar te weinig uitdagend. Achter in het boek is in een bijsluiter goede en bruikbare informatie opgenomen over bescherming tegen de zon.Vanaf ca. 4 jaar.

Lieve, stoute zon

Een gezin gaat voor een dag op uitstap naar zee. Ze brengen er een fantastische dag door. Mama smeert de kinderen meer dan eens in met zonnecrème. Stef en Stientje vinden dit helemaal niet leuk want hun spel wordt onderbroken, de crème plakt, het zand schuurt erop en het insmeren duurt zo lang. De papa valt in slaap op het strand en op het einde van de dag wordt hij roodgeblakerd wakker. Alles doet pijn en wanneer hij zijn bril afneemt, staat er een witte bril afgetekend op zijn gezicht. De situaties zijn herkenbaar, de invloed van de zon vormt de rode draad van het verhaal. Maar het is allemaal nogal langdradig en overdreven expliciet verteld. De tekeningen zijn ook niet veel bijzonders. Achteraan staat veelzijdige en interessante informatie over de invloed van de zon en hoe je ertegen te beschermen. Ouders en leerkrachten krijgen belangrijke praktische adviezen. Maar of daar nu een prentenboek voor nodig was …?

Over Marian De Smet

Marian De Smet (Mechelen, 27 maart 1976) is een Belgische schrijfster van kinderboeken.

Leven

De Smet studeerde woord, muziek en beeld aan de kunsthumaniora in Hasselt. Daarna volgde ze de lerarenopleiding kleuteronderwijs in Heverlee en werkt ze als kleuterjuf. Met schrijven begon ze na de geboorte van haar oudste kind.

Werk

De Smet begon haar carrière als jeugdauteur met herkenbare verhalen voor peuters en kleuters. Ze debuteerde in 2001 met Op slot, een prentenboek over Anna die (met een stapel boeken) opgesloten raakt in het toilet van de bibliotheek. Ze schreef nog een aantal prentenboeken, voor in 2008 haar eerste jeugdroman verscheen: De woorden van zijn vingers. Hierin vertelt ze over de gecompliceerde relatie tussen een meisje en een dove jongen. Het boek won meteen de eerste prijs van de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen. Hierna ontwikkelde ze zich verder als auteur voor ad…Lees verder op Wikipedia