Boek
Engels

The adventures of Huckleberry Finn

Mark Twain (auteur)

The adventures of Huckleberry Finn

In de reeks:
In de 19e eeuw zakt een voor zijn vader gevluchte blanke jongen met een vriend, een weggelopen negerslaaf, op een vlot de Mississippi af en beleeft de meest fantastische avonturen.
Titel
The adventures of Huckleberry Finn
Auteur
Mark Twain
Taal
Engels
Uitgever
London: Vintage, 2007
323 p.
ISBN
9780099511113 (paperback)
Andere talen:

Besprekingen

Huck is een ondeugende jongen van 14 met een dronkenlap van een vader. Hij slaat op de vlucht als zijn vader plotseling opduikt en hij neemt Jim, een weggelopen slaaf, mee op sleeptouw. Aanvankelijk ziet Huck, behept met alle vooroordelen van zijn tijd, neer op Jim maar geleidelijk aan groeit zijn respect voor Jim en gaat Huck zelfs zo ver om Jim te bevrijden. Naast allerlei dubieuze figuren ontmoeten de twee ook enkele oprechte mensen. In deze roman geeft de schrijver een kritisch beeld van een hypocriete maatschappij die slavernij toestaat. De opvattingen en acties van Huck worden gebruikt om de lezer ervan te doordringen dat slavernij fout is en dat zwarte mensen dezelfde gevoelens hebben als witte. Ironie speelt hierbij een belangrijke rol. Geweldige literatuur maar zal deze roman nog veel gelezen worden? Wellicht als verplichte literatuur in het middelbaar onderwijs hoewel jongeren (net als de gemiddelde lezer trouwens) deze roman niet echt op waarde kunnen schatten zonder achter…Lees verder

Over Mark Twain

Samuel Langhorne Clemens (Florida (Missouri), 30 november 1835 – Redding (Connecticut), 21 april 1910), beter bekend onder zijn schrijversnaam Mark Twain, was een Amerikaanse schrijver en humorist. Twain werd vooral bekend door zijn romans De Lotgevallen van Tom Sawyer en De Lotgevallen van Huckleberry Finn, waarvan met name de laatste vaak als Great American Novel ('Grote Amerikaanse roman') wordt aangemerkt. Twain genoot een enorme populariteit bij het publiek. Met zijn scherpzinnigheid en vlijmscherpe satire oogstte hij lof van zowel critici als collegae. De Amerikaanse schrijver William Faulkner noemde Twain "de vader van de Amerikaanse literatuur”. Uit zijn werk wordt uitgebreid geciteerd. Tijdens zijn leven was hij bevriend met vele hooggeplaatsten, zoals presidenten, wetenschappers, kunstenaars en ondernemers.

Biografie

Jeugd

Samuel Langhorne Clemens werd gebore…Lees verder op Wikipedia

Suggesties