The book thief

Markus Zusak (auteur), Trudy White (illustrator)
In nazi-Duitsland (1939) komt een negenjarig meisje in een dorp in de buurt van München bij pleegouders terecht, waar ze een grote hartstocht opvat voor boeken.
Extra onderwerp
Tips voor jongeren
Titel
The book thief
Auteur
Markus Zusak
Illustrator
Trudy White
Taal
Engels
Uitgever
London: Black Swan, 2018
552 p. : ill.
ISBN
9781784162122 (paperback)

Andere formaten:

Andere talen:

Besprekingen

In nazi-Duitsland (1939) komt de negenjarige Liesel Meminger in een dorp in de buurt van München bij pleegouders terecht, nadat haar broertje is gestorven en haar moeder niet meer voor haar mag zorgen. Het zijn arme en moeilijke tijden, maar Liesel is relatief gelukkig met haar pleegouders, de joodse man Max die in hun kelder verborgen zit en haar kameraadje Rudy. Het grootste genot haalt ze echter uit het lezen en stelen van boeken. De sfeer wordt steeds grimmiger als Max vertrekt omdat hij zijn leven niet meer veilig is en Liesels pleegvader wordt opgeroepen voor het leger. Het meisje klampt zich angstvallig vast aan haar boeken waardoor ze de hoop niet verliest en zelfs de oorlog overleeft. De Dood fungeert als bijzondere ik-verteller van Liesels relaas. Hij mengt zich af en toe in het verhaal met vooruitblikken en zijn visie op de gebeurtenissen. Ook de rest van het boek is origineel dankzij de vele definities, tekeningen en beschrijvingen van personen en situaties. Hierdoor wordt…Lees verder

Over Markus Zusak

Markus Zusak (Sydney, 23 juni 1975) is een Australische schrijver. Hij is de zoon van een Oostenrijkse vader en een Duitse moeder. Hij is de jongste van vier kinderen.

In het Nederlands zijn vier boeken van Zusak gepubliceerd: De underdog, De vechter, De boekendief en De boodschapper. De boekendief (het Engelstalige origineel verscheen in 2005) is inmiddels in meer dan dertig landen uitgegeven en in 2013 verfilmd met de originele titel The Book Thief.

Zusak woont in Sydney, is getrouwd en heeft een dochter.

Jeugd

In een interview met de Sydney Morning Herald vertelt Zusak hoe hij opgroeide met de verhalen die verteld werden over het Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog, de bombardementen op München en over de joden die door het kleine Duitse stadje waar zijn moeder woonde, richting concentratiekamp marcheerden. Deze verhalen inspireerden hem tot het schrijven van De boek…Lees verder op Wikipedia