Een geweer, een koe, een boom en een vrouw

Meir Shalev (auteur), Ruben Verhasselt (vertaler)
+1
Een geweer, een koe, een boom en een vrouw
×
Een geweer, een koe, een boom en een vrouw Een geweer, een koe, een boom en een vrouw

Een geweer, een koe, een boom en een vrouw

Genre:
Titel
Een geweer, een koe, een boom en een vrouw
Auteur
Meir Shalev
Vertaler
Ruben Verhasselt
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Hebreeuws
Oorspr. titel
Sjtajim doebiem
Uitgever
Amsterdam: Ambo|Anthos, 2014
366 p.
ISBN
9789041425768 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

De sublieme vertelkunst van Meir Shalev

In een verhaal van de Israëlische schrijver Meir Shalev duiken, is een verkwikkend bad in de vertelkunst nemen. Dat geldt ook voor zijn nieuwe roman Een geweer, een koe, een boom en een vrouw.

Welke tragedie heeft zich in 1930 in een landbouwkolonie in Israël afgespeeld? Het officiële onderzoek concludeerde dat drie boeren zelfmoord pleegden. De kolonisten weten beter: een van de mannen is doodgeschoten. Bovendien weten ze wie de moordenaar is en waarom hij de moord beging.

Zeventig jaar blijft het geheim bewaard. Dan klopt Varda Canetti bij Roeta Tavori aan. Canetti doet onderzoek naar de geschiedenis van Joodse nederzettingen. Roeta Tavori is de kleindochter van de moordenaar en Bijbellerares op een middelbare school. Het is tijd om de waarheid te onthullen, vindt ze. Nu ja, de waarheid. 'Ons hoeft niet te worden uitgelegd dat de waarheid niet waar is', knoopt ze Canetti in de oren voor ze van wal steekt. 'Wie weet beter dan wij dat mettertijd alleen opgeschreven verhalen waarheid worden en vertelde verhalen niet?'

Zijpaden

Met Een geweer, een koe, een boom en een vrouw levert Meir Shalev (1948) opnieuw een fascinerende roman af. Ruben Verhasselt hee…Lees verder

Godsdienstlerares Roet Tavori vertelt aan de onderzoekster Varda de geschiedenis van haar familie en die van het pioniersdorp in Israël waarin ze woont. Haar opa Zeëv speelt hierin een prominente rol als pionier, natuurliefhebber en wikker en beschikker over leven en dood. Roet vertelt over het verlies van haar kind, de verwerking en de wraak van opa Zeëv na overspel van zijn vrouw, en de wraak van Roet's man na de moord op opa Zeëv. Net als zijn debuut 'Een Russische roman' is ook dit een pioniersvertelling met een merkbare liefde voor de natuur. Die is hard en zinnelijk, zoals de stijl van Shalev, en zoals de inhoud van deze roman. Vrij kleine letter.

Over Meir Shalev

CC-BY-SA-3.0 - Foto van/door No machine-readable author provided. Beny Shlevich assumed (based on copyright claims).

Meir Shalev (Nahalal, Israël, 21 juli 1948) is een Israëlisch schrijver.

Hij is bekend geworden door zijn ironische sketches op de Israëlische radio en televisie. Nadat hij de televisie vaarwel zei, begon hij aan zijn schrijverscarrière. Zijn eerste boek kwam in Nederland uit in 1989 onder de titel 'Russische roman'.

Shalev schrijft ook non-fictie en kinderboeken.

Prijzen

 • Juliet Club Prize (Italië)
 • Chiavari (Italië)
 • Entomological Prize (Israël)
 • WIZO Prize (Frankrijk, Israël, Italië)
 • Brenner Prize, Israëls hoogste literaire onderscheiding voor Een duif en een jongen.

Boeken

Fictie

 • 1990 Russische roman
 • 1992 De kus van Esau
 • 1994 De vier maaltijden
 • 1998 De grote vrouw
 • 2003 Fontanel
 • 2006 Een duif en een jongen…Lees verder op Wikipedia