Observaties van de auteur bij het onderhouden van zijn 'wilde' tuin in Israël, waarin ook religie en literatuur aangehaald worden en waarbij hij nadenkt over het leven en de natuur zelf.
Titel
Mijn wilde tuin
Auteur
Meir Shalev
Vertaler
Ruben Verhasselt
Illustrator
Refaella Shir
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Hebreeuws
Oorspr. titel
Ginat bar
Uitgever
Amsterdam: Ambo|Anthos, © 2018
316 p. : ill.
ISBN
9789026341434 (hardback)

Andere formaten:

Besprekingen

Kleine en grote natuur

Meir Shalev mijmert in zijn wilde achtertuin, terwijl John Muir rondzwiept in boomtoppen en sneeuwstormen trotseert. Lang geleden.

In het dal van Jizreël heeft de bekende Israëlische schrijver Meir Shalev een huisje. De tuin erachter helt naar beneden en biedt een breed en diep uitzicht op de bergen van Karmel. Zijn tuin is 'wild'; Shalev laat er alleen inheemse soorten groeien en legt geen strakke perken aan. Wel besproeit, snoeit en verpoot hij zijn favorieten. En daar bloeien ze: de anemonen, zeeajuinen, klaprozen, lupines, leeuwenbekken, ranonkels en cyclamen. En daar staan ze: de paternosterboom, de Palestijnse pistache en de 'zionistische' eucalyptus.

In vijftig korte mijmeringen weidt amateurtuinier Shalev uit over de planten en dieren in zijn tuin en waar die hem zoal aan doen denken. Het is een fysiek genot om door dit boek te bladeren, met zijn gladde, crèmekleurig papier, en kleurige aquarellen die niet zouden misstaan op het zondagse theeservies. Shalev is op zijn best als hij met tederheid en aandacht zijn plantjes beschrijft. Waarom slaat de ene plant aan en de andere niet…Lees verder

Voor liefhebbers van tuinieren en in de lijn van het thema van de afgelopen Boekenweek verscheen dit meest recente verhalenboek van de bekende Israëlische schrijver Meir Shalev (1948). Hij tuiniert niet als professional, maar als liefhebber die tijdens het werk in de tuin ook nadenkt over het leven en de natuur zelf. De ondertitel is: Aantekeningen van een wildtuinier. Zo kan het boek misschien ook het beste gelezen worden. Shalev verruilde Jeruzalem een aantal jaren geleden voor het platteland en geniet daar volop van het onderhouden van zijn 'wilde' tuin. Het zijn vermakelijke verhalen over bijvoorbeeld de mierenkoloniën die zijn tuin bevolken of over hoe hij wel eens om regen bidt. De observaties, waarin ook religie en literatuur aangehaald worden, zijn niet alleen mooi, maar ook humoristisch, zoals het verhaal ‘De Achterlijke specht’ over een specht die met volle overgave drie dagen lang op een vogelhuisje voor koolmezen blijft hameren. De verhalen worden afgewisseld met mooie tek…Lees verder

Tuinieren is geen religie

De Israëliër Shalev schrijft charmant over mens, tuin en onderhoud.

Een van de literaire hybriden is het natuur- annex verhalenboek. Sprekende voorbeelden ervan zijn Dorrestijns 'Vogelgids' en zijn 'Natuurgids', waarin de schrijver zijn kennis der natuur, met ook gewoon plaatjes en wetenschappelijke namen, opfleurt met persoonlijke anekdotes en grappige intermezzi. Zo'n soort boek is ook 'Mijn wilde tuin' van de Israëlische romancier en columnist Meir Shalev (1948), door zijn Nederlandse uitgever ongetwijfeld vertaald en uitgebracht in verband met het thema van de boekenweek.

Een opmerkelijk natuurboek, omdat het zich in de Israël afspeelt en er allerlei planten en verschijnselen in genoemd worden die ons niks zeggen of slechts uit bijbelse verhalen bekend zijn. Moeten wij weten over zekere flora op de heuvels van Manasse en langs de wegen van Neder-Galilea, en wat hebben wij eraan om te horen hoe we olijven kunnen inmaken? Niet direct een praktische gids dus voor de Hollandse natuurliefhebber en tuinbezitter. Maar toch erg de moei…Lees verder

Over Meir Shalev

CC-BY-SA-3.0 - Foto van/door No machine-readable author provided. Beny Shlevich assumed (based on copyright claims).

Meir Shalev (Nahalal, Israël, 21 juli 1948) is een Israëlisch schrijver.

Hij is bekend geworden door zijn ironische sketches op de Israëlische radio en televisie. Nadat hij de televisie vaarwel zei, begon hij aan zijn schrijverscarrière. Zijn eerste boek kwam in Nederland uit in 1989 onder de titel 'Russische roman'.

Shalev schrijft ook non-fictie en kinderboeken.

Prijzen

 • Juliet Club Prize (Italië)
 • Chiavari (Italië)
 • Entomological Prize (Israël)
 • WIZO Prize (Frankrijk, Israël, Italië)
 • Brenner Prize, Israëls hoogste literaire onderscheiding voor Een duif en een jongen.

Boeken

Fictie

 • 1990 Russische roman
 • 1992 De kus van Esau
 • 1994 De vier maaltijden
 • 1998 De grote vrouw
 • 2003 Fontanel
 • 2006 Een duif en een jongen…Lees verder op Wikipedia

Suggesties