Boek
Nederlands

Leonardo : de eerste natuurwetenschapper

Michael White (auteur)

Leonardo : de eerste natuurwetenschapper

Monografie over Leonardo da Vinci (1452-1519) die een nog weinig belichte kant van hem belicht, namelijk Da Vinci als natuurwetenschapper.
Onderwerp
Leonardo da Vinci
Titel
Leonardo : de eerste natuurwetenschapper
Auteur
Michael White 1959-
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
Leonardo : the first scientist
Uitgever
Baarn: Tirion, 2000
352 p. : ill.
ISBN
90-4390-112-1

Besprekingen

Volgens White, een Engels wetenschapper, hebben de voorbije eeuwen Leonardo te veel als kunstenaar, maar te weinig als wetenschapper geapprecieerd: dat is het centrale thema van het boek. De wereld van vandaag zou er helemaal anders hebben uitgezien, als men dieper op de ontdekkingen van Leonardo was ingegaan. Leonardo mag dan ook terecht "de eerste natuurwetenschapper" worden genoemd. Als je alle wetenschappelijke geschriften van Leonardo naast elkaar kon leggen, zou blijken dat hij op wetenschappelijk vlak heel vooruitstrevend was. Het probleem is echter dat de handschriften, de notitieboekjes over heel de wereld verspreid zijn. Door deze fragmentatie is een totaalvisie moeilijk.

Leonardo gebruikte een methode die een voorafspiegeling is van de wetenschappelijke methode die met Galileo, Johannes Kepler, Francis Bacon en Isaac Newton -- niet toevallig schreef White ook een biografie van Newton -- zal doorbreken. Op een tweetal domeinen is de kennis van Leonardo ver op de tijd …Lees verder
Een monografie over Leonardo da Vinci die een nog weinig belichte kant van deze Renaissancekunstenaar en –wetenschapper belicht: Da Vinci als natuurwetenschapper. Hoewel dit boek in de eerste plaats zijn natuurwetenschappelijke ideeën belicht, komen andere aspecten ook ter sprake. De auteur maakt duidelijk dat de belangrijkste schilderijen die Da Vinci maakte, lofzangen waren op zijn dubbele talent als kunstenaar en wetenschapsbeoefenaar en dat er een vruchtbare wisselwerking tussen beide gebieden was. Ook de mens Da Vinci wordt door White duidelijk belicht. Deze homoseksuele vegetariër was een man van tegenstellingen en conflicten die veel reisde en het leven tot op de bodem wilde ervaren. De tekst lijkt geschreven door een auteur die Da Vinci persoonlijk heeft gekend en zijn zoektocht naar het leven van nabij heeft meegemaakt. Hij brengt zijn interpretatie van Da Vinci heel dicht bij de lezer. Niet verwonderlijk, want de auteur had als kind al een enorme fascinatie voor Da Vinci. He…Lees verder

Over Michael White

Michael White (1959-2018) was een Brits schrijver. Hij studeerde aan het King's College London en woonde in Perth in Australië.

Hij was ook een wetenschaps-editor van het Britse GQ en een columnist voor de Sunday Express in Londen. Ook was hij "tijdens een vorige incarnatie" een lid van de band Thompson Twins (1982) en Colour me Pop.

Tussen 1984 en 1991 was White een wetenschapslector aan het d'Overbroeck's College in Oxford, voor hij fulltime schrijver werd.

White is de auteur van drieëndertig boeken, waaronder de bestsellers Stephen Hawking: A Life in Science; Leonardo: The First Scientist; Tolkien: A Biography en C.S. Lewis: The Boy Who Chronicled Narnia. Zijn debuut, Equinox, een thriller, bereikte de Top Tien in de bestsellerlijst in het Verenigd Koninkrijk en werd in meer dan dertig landen vertaald.

White, vader van vier kinderen, overleed op 6 februari 2018 op 58-jarige leeftijd in Perth…Lees verder op Wikipedia