Boek Nederlands

Platform : roman

Michel Houellebecq (auteur), Martin De Haan (vertaler)

Platform : roman

Michel Houellebecq (auteur), Martin De Haan (vertaler)
Genre:
Een wereldvreemde ambtenaar ontdekt in de warmbloedige relatie met zijn vriendin de mogelijkheden om in Thailand seksualiteit en commercie te verenigen.
Titel
Platform : roman
Auteur
Michel Houellebecq
Vertaler
Martin De Haan
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Plateforme
Editie
11
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 2011
309 p.
ISBN
9789029575188 (paperback)

Ook in de collectie als:

Boek: Nederlands, Frans

Besprekingen

Sekstoerisme is de toekomst van de wereld", begrijpt de 40-jarige Michel Renault, een grijze ambtenaar op het ministerie van Cultuur, als hij op een zwoele zomeravond in Patong Beach, op het Thaise eiland Phuket, op zoek gaat naar een geschikte animeerbar. Hij maakt deel uit van een bont reisgezelschap dat het waardeloze leven thuis even komt inwisselen voor een even waardeloos vertier in het buitenland. De hoofdpersoon, die net zijn vader verloren heeft, verveelt zich -- op zijn seksuele escapades na -- mateloos, en is enkel geïntrigeerd door de jonge Valérie, die als staflid van Nouvelles Frontières wil proeven van het aanbod van de organisatie op 'Tropic Thai', zoals het eerste deel van dit boek luidt.

In 'Concurrentievoordeel', het tweede deel, slaat de vonk over tussen Valérie en Michel, en raakt hij betrokken bij de Aurore groep, een reisorganisatie die, om de beroemde Club Med te kunnen beconcurreren, nieuwe wegen in de sector van de strandverblijven wenst uit te probere…Lees verder
Een ontgoochelde veertiger gaat op vakantie naar Thailand. Hij krijgt een relatie met een in alle opzichten ondernemende vrouw, met wie hij een keten opzet in sekstoerisme. Waarom immers de rijke maar seksueel hongerige westerlingen het misgunnen om hun geld te geven aan de arme maar seksueel zo vaardige oosterlingen? Helaas, het imperium dat de partners beheren stort in op het moment dat preutse islamieten zich verzetten tegen de prostitutie en een aanslag plegen. In deze derde roman van de Franse auteur (1958) snijdt deze opnieuw een scala van maatschappelijke thema's aan die moeilijk liggen, en geeft ruim baan aan beschrijvingen van alle mogelijke seksuele handelingen. Het is hem dan ook gelukt weerstand op te roepen: in Frankrijk deed een islamistische organisatie hem een proces aan. Critici zijn merendeels zeer positief. Toch is deze roman iets minder onverwacht en wat minder krachtig geschreven dan de eerste. Goede vertaling met verklarende woordenlijst. Vrij kleine druk.