Boek
Nederlands

Sinds tweeduizend jaar

Mihail Sebastian (auteur), Jan Willem Bos (vertaler)
+1
Sinds tweeduizend jaar
×
Sinds tweeduizend jaar Sinds tweeduizend jaar

Sinds tweeduizend jaar

Mihail Sebastian (auteur), Jan Willem Bos (vertaler)
Genre:
Een Joodse intellectueel in Roemenie͏̈ tijdens het antisemitische interbellum moet zich staande zien te houden in een voor hem vijandige omgeving.
Titel
Sinds tweeduizend jaar
Auteur
Mihail Sebastian 1907-1945
Vertaler
Jan Willem Bos
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Roemeens
Oorspr. titel
De douǎ mii de ani
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2018
318 p.
ISBN
9789403122700 (paperback)

Besprekingen

Hoe verdraagzaam kun je zijn?

Roman. Hoe lang duurt het voor je als inwijkeling een volwaardige landgenoot bent? Dat hield Mihail Sebastian al bezig in 1934.

'Het is me altijd moeilijk gevallen om deze twee woorden simpelweg uit te spreken: mijn vaderland. Van kind af aan ben ik het gewend dat er vraagtekens werden geplaatst bij mijn oprechtheid.' De naamloze verteller in Sinds tweeduizend jaar groeide op aan de oevers van de Donau in Roemenië. Met dat landschap voelt hij zich sterker verbonden dan met zijn joodse wortels. De intellectuele kringen waarin hij verkeert, zien het andersom.

De Roemeense schrijver Mihail ­Sebastian (1907-1945), een pseudoniem voor Iosif Hechter, legde in dit boek veel van zijn eigen ervaringen. Net als het hoofdpersonage leefde hij tijdens het interbellum in Boekarest, op dat moment een bruisende cultuurstad. Met toneel, proza en journalistiek werk veroverde Sebastian er zijn plek. Hij rekende denkers als Emil Cioran en Mircea Eliade tot zijn vrienden. Samen koesterden ze een mateloze bewondering voor de filosoof Nae Ionescu. Maar Ionescu was behalve een vooraanstaande intellectueel ook een r…Lees verder

Bij niemand thuis

Na 84 jaar krijgt de autobiografische roman van de Joods-Roemeense Mihail Sebastian een voortreffelijke Nederlandse vertaling. Zijn zorgen zijn nog altijd actueel.

Wie weet dat een schrijver Joods was, in 1907 in Roemenië werd geboren en daar in 1945 omkwam, koestert vermoedens over de doodsoorzaak, maar Mihail Sebastian, geboren Iosef Hechter, werd niet vermoord maar overreden. Deze schrijver, die ternauwernood de Holocaust overleefde, liep in Boekarest onder een vrachtwagen van het Rode Leger.

Van een auteur die net zo bekend had kunnen worden als Primo Levi of Imre Kertész, resteerde een oeuvre van jeugdwerk uit het interbellum, in het Roemenië van na 1945 de facto enkele toneelstukken die op het repertoire bleven staan. Dat Sebastian een halve eeuw na zijn dood alsnog wereldberoemd werd, had alles te maken met het verstrijken van het embargo op het dagboek dat hij tussen 1935 en 1944 had bijgehouden. Dat dagboek veroorzaakte vijftig jaar na het verongelukken van de auteur éérst een schok in Roemenië en vervolgens daarbuiten.

Aan de hand van pijnlijk concrete ervaringen beschrijft Sebastian…Lees verder

Mihail Sebastian (1907-1945) is het pseudoniemen van de Roemeens-Joodse schrijver Iosif Hechter. Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste Midden-Europese auteurs van de eerste helft van de twintigste eeuw. De auteur schetst in dit werk het leven van een student in Boekarest, die nogal te lijden heeft van het antisemitisme van zijn medestudenten. Dat antisemitisme is zelfs aanwezig bij mensen die hij zijn vrienden acht, wat blijkt uit uitvoerige discussies die ze met elkaar hebben. De hoofdfiguur – de roman is geschreven in de ik-vorm – werkt na zijn studie in de olie-industrie en als architect. Ook verblijft hij een tijd in Parijs. De roman heeft geen spannende plot, maar geeft wel een uitstekend beeld van een intellectueel die zich louter vanwege zijn afkomst in een hem vijandige omgeving bevindt en een manier moet vinden om zich daarin staande te houden. Goede vertaling en vult een leemte op in onze kennis van de Roemeense literatuur. Voor literaire fijnproevers. Uitstekende…Lees verder

Over Mihail Sebastian

Mihail Sebastian geboren als Iosif Mendel Hechter (Brăila, 18 oktober 1907 – Boekarest, 29 mei 1945), hij gebruikte ook het pseudoniem Victor Mincu, was een Roemeens toneelschrijver, essayist, journalist en schrijver. In Roemenië was hij voornamelijk bekend vanwege zijn theaterstukken tot 1996, toen zijn dagboek werd gepubliceerd. Vanaf dat moment nam de belangstelling in zijn andere werk ook toe.

Leven

Sebastian werd geboren als zoon van een Joods gezin in Brăila. Sebastian studeerde rechten in Boekarest, maar ging zich al gauw interesseren voor het literaire leven en de ideeën van een nieuwe generatie Roemeense intellectuelen , belichaamd in de literaire groep Criterion die bestond uit onder andere Emil Cioran, Mircea Eliade en Eugène Ionesco. Sebastian publiceert enkele romans, zoals Accidentul ("Het ongeluk") and Oraşul cu salcâmi ("De stad met de Acacia boom"), sterk beïnvloed door de Franse romansch…Lees verder op Wikipedia