Boek
Nederlands

De golf

Morton Rhue (auteur), Finne Anthonissen (vertaler)
Om het effect van de daden van de Nazi's in de Tweede Wereldoorlog duidelijk te maken, vormt een Amerikaanse geschiedenisleraar een beweging "De Golf". Deze beweging gaat het hele schoolleven beheersen en leidt tot een verbijsterende climax.
Onderwerp
Fascisme
Titel
De golf
Auteur
Morton Rhue
Vertaler
Finne Anthonissen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The wave
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2021 | Andere uitgaves
145 p.
ISBN
9789401479912 (hardback)

Andere talen:

Besprekingen

Om het effect van het functioneren van het "Nazi bewind" tijdens de Tweede Wereldoorlog duidelijk te maken, creëert een geschiedenisleraar op een Amerikaanse school een soortgelijke situatie: hij vormt onder de leerlingen een beweging, "De Golf" genoemd, met als motto: "Kracht door eenheid en discipline". Het experiment wordt een succes, maar dreigt uit de hand te lopen, wanneer niet-Golfleden onder druk worden gezet. De leraar is gedwongen de situatie te beëindigen, wat resulteert in een massale bijeenkomst, waarbij de grote anonieme "leider" bekend wordt gemaakt: op een projectiescherm verschijnt het hoofd van Adolf Hitler. Ontnuchtering en ontgoocheling alom, maar met een juist effect. Boeiend geschreven verhaal, leidend naar een verrassende climax. Het op ware gegevens berustende verhaal werd tevens verfilmd. Vanaf ca. 13 jaar.

Over Morton Rhue

Morton Rhue is het pseudoniem van de Amerikaanse tienerboekenschrijver Todd Strasser. Hij werd geboren op 5 mei 1950, New York, Verenigde Staten.

Hij schreef diverse romans voor tieners, zoals Boot Camp, Asphalt Tribe en The Wave. Laatstgenoemde roman baseerde hij op een gedramatiseerde verfilming van een waargebeurd experiment uit 1967 op de Cubberley High School in Palo Alto, Californië. Dit experiment staat bekend als De Derde Golf en werd in 1984 door Norman Lear verfilmd. en is in 1985 vertaald naar het Nederlandse boek de golf

Lees verder op Wikipedia