Boek
Nederlands
Andere talen:

Besprekingen

Het oeuvre van Nadine Gordimer wordt beheerst door de politieke en maatschappelijke context van Zuid-Afrika, waarbij ze zoekt naar de morele en psychologische werkelijkheid achter het handelen van mensen. De multiraciale realiteit van Zuid-Afrika is het grondthema. Een tijd als nooit tevoren laat meer dan twintig jaar na de opheffing van de apartheid een somber licht vallen op de hoop die Zuid-Afrika zolang heeft gekoesterd.
Thabo Mbeki is Nelson Mandela opgevolgd als president, hij heeft ANC-leider en vice-president Jacob Zuma ontslagen wegens corruptie. Ten onrechte, concludeert het gerecht en Mbeki moet aftreden. Zuma zal hem in 2009 opvolgen. Op persoonlijk vlak ontmoeten we Steve en Jabu, en hun kinderen Sindiswa en Gary Eliot. Hij is blank, christelijk-joods opgevoed, zij is een Zulu-dochter. Haar vader stuurde haar naar het buitenland om te studeren, zij en Steve hebben elkaar als ANC-activisten ontmoet in de bush-camps van Swaziland. De illegaliteit van het zwart-bla…Lees verder
De Engelstalige Afrikaanse Nadine Gordimer (1923, Nobelprijs 1991) schrijft al een leven lang over Zuid-Afrika. In deze nieuwe roman, die speelt tussen het einde van de apartheid en 2009, toont ze de werkelijkheid van een land in verwarring, waarin elke identiteit en elke waarde opnieuw moet worden opgebouwd. Blank en zwart, joods en christen, homo en hetero, oud-strijders, xenofoben – ze moeten samen een antwoord vinden op de vragen waarvoor ze staan, en cynisme is geen antwoord. Via een echtpaar (hij wit, zij zwart) laat ze zien hoe de groot-politieke kwesties uitwerken in het persoonlijk leven en voor welke keuzes de mens komt te staan. Gordimer blijft verteltechnisch nogal op afstand, waardoor het boek niet zo hard aankomt als eerdere romans, maar de analyse die ze geeft en de spiegel die ze voorhoudt, zijn boeiend genoeg. De vertaling is soms wat houterig en idiomatisch vreemd. Gordimers kracht en wijsheid breken daar echter moeiteloos doorheen. Kleine druk.

Over Nadine Gordimer

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Vogler

Nadine Gordimer (Springs (Zuid-Afrika), 20 november 1923 – Johannesburg, 13 juli 2014) wordt beschouwd als de belangrijkste Engelstalige schrijfster van de twintigste eeuw van Zuid-Afrika. In 1991 werd haar de Nobelprijs voor Literatuur toegekend, de eerste voor een Zuid-Afrikaans auteur.

Levensloop

Haar vader was een Joodse juwelier die als dertienjarige uit Litouwen was geëmigreerd. Haar moeder was een Engelse. Nadine werd niet-joods opgevoed en ging naar een kostschool. Ze maakte een onbekommerde kindertijd en jeugd door binnen het beschermde milieu van de blanke Zuid-Afrikaanse minderheid. Haar moeder hield haar wegens ziekte jarenlang thuis van school. In feite was het de moeder die de dochter nodig had, in plaats van omgekeerd. Door dit geïsoleerde leven las Nadine alles wat ze in handen kreeg. Als negenjarige begon ze te schrijven en haar eerste kort verhaal publiceerde ze nog voor haar zestiende. Haar eerste verhalenbund…Lees verder op Wikipedia

Suggesties