Boek
Nederlands

Het personeel

Olga Ravn (auteur), Michal van Zelm (vertaler)
Een ruimteschip bevolkt met mensen en mensachtigen maakt een verre reis, waarbij de bemanning geconfronteerd wordt met toenemende spanningen.
Titel
Het personeel
Auteur
Olga Ravn
Vertaler
Michal van Zelm
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Deens
Oorspr. titel
De ansatte
Uitgever
Amsterdam: Das Mag Uitgevers, 2021
135 p.
ISBN
9789493248137 (paperback)
Andere talen:

Besprekingen

Goochelen met filosofie

Waarin ligt het essentiële verschil tussen de mens en robots? In de verhouding tot de dood, zo blijkt uit de Deense scifiroman Het personeel.

Alsof Schopenhauer of Heidegger zich waagden aan hardcore sciencefiction: zo valt Het personeel nog het best te beschrijven. De roman waarmee de Deense Olga Ravn de shortlist van de International Booker Prize haalde is nu vertaald naar het Nederlands.

Op zich stelt het verhaal weinig voor. Er is een ruimteschip, 'het zesduizendste', en daarop werken twee types personeelsleden: de mens, die na het verliezen van de aarde zijn redding elders zocht, en de mensachtigen, robots 'ontworpen naar evenbeeld van zijn schepper, afgezien van de geslachtsorganen'. Er wordt een moord gepleegd en een commissie komt het personeel interviewen.

De roman bundelt zogezegd een selectie van die getuigenissen, sommigen slechts een zin kort, andere langer, maar allemaal anoniem. En daar wordt het interessant. Doordat Ravn bewust vaag blijft in de aanduiding van de personages, wordt niet meteen duidelijk wie spreekt: een mens of een androïde? Dus moet de lezer, plots onzeker over zijn beo…Lees verder

Het personeel

Eerste zin. De getuigenverklaringen zijn bijeengebracht met als doel inzicht te krijgen in de betrekkingen tussen de werknemers en de objecten in de ruimtes.

 

 

 

Ergens in a galaxy far far away moet het misgelopen zijn. Op een ruimteschip dat rond een planeet cirkelt, raakt de bemanning in de ban van vreemde objecten die ze nietsvermoedend aan boord gehaald hebben. Wie Alien gezien heeft, weet hoe zoiets meestal afloopt, maar hier gaat het niet om borstkasvermangelende monsters. Het lijken eerder levende kunstwerken die weldadige geuren en geluiden verspreiden. De getuigenverklaringen van het personeel blijven vaag, tot frustratie van het controleteam dat probeert te achterhalen waar het fout liep.

Dat personeel bestaat ook hier uit mensen én androids, en net daar, op de vage grens tussen vlees en machine, delft de Deense schrijfster Olga Ravn pure poëzie. Haar gefragmenteerde getuigenissen shockeren én ontroeren. Een man die zijn collega-robot tijdens een pauze leert wat nietsdoen precies inhoudt, een android die zich afvraagt of hij wel mag wenen als hij daartoe niet geprogrammeerd is... Ravn wrikt …Lees verder

Olga Ravn (1986) is een spraakmakende Deense auteur die meerdere romans en dichtbundels schreef. 'Het personeel' is de eerste roman van haar die in het Nederlands is vertaald. Ravn beschrijft het leven van de bemanning in een ruimteschip dat lichtjaren van de aarde is verwijderd. De bemanning bestaat uit mensen en mensachtigen. We lezen de ‘getuigenverklaringen’ van de aanwezigen op het schip. Zij reflecteren op hun arbeidsproces en hun (levens)vorm. Tussen de reflecties over hun werk door reflecteren ze ook over andere zaken, en dan met name over filosofische vragen, zoals: wat is een mens. Ravn beantwoordt de vraag aan de hand van factoren als: een mens wordt geboren, ontwikkelt zich en sterft. Daarnaast laat Ravn zien dat sommige verschillen complex liggen. Wat dacht je van gemoedstoestanden als ‘verveling’? En in hoeverre kunnen robots een eigen wil hebben? In een meeslepende, literaire stijl geschreven. De vragen die de auteur opwerpt, zijn zeer actueel, gegeven de huidige ontwik…Lees verder