Besprekingen

Parijs aan het begin van de 20e eeuw. Uitgangspunt voor zowel de schrijver als de lezer is een schilderij van André Brouillet uit 1887, waarvan een gedeelte de boekomslag siert. Op het schilderij 'Une leçon de clinique à la Salpêtrière' is een collegezaal te zien. Voor een vakkundig, mannelijk publiek presenteert de legendarische zenuwarts en grondlegger van de neurologie Jean-Martin Charcot (1825-1893) zijn beroemde medium. Het is Blache Wittmann, de ´koningin van de hysterici´. Deze bij uitstek aan vrouwen toebedeelde zenuwziekte behandelde Charcot door middel van hypnose, veelal tijdens semi-openbare theatraal-therapeutische zittingen. Blanche is de lievelingspatiënte van Charcot. Als deze op geheimzinnige wijze komt te overlijden, wordt zij, inmiddels genezen, eerst medewerkster in de röntgenafdeling van de kliniek en later assistente en vriendin van de wetenschapster Marie Curie (1867-1934). Nog weet niemand iets van de gevaren van de radioactieve straling van het element radium…Lees verder
Na zijn enorme successen met o.m. ´Het bezoek van de lijfarts´ en ´De reis van de voorganger´ komt de bekende Zweedse schrijver opnieuw met een overtuigende historische roman. Parijs aan het begin van de 20e eeuw: Blache is de lievelingspatiënte van de zenuwarts Charcot van de kliniek Salpétrière. Als hij op geheimzinnige wijze komt te overlijden, wordt zij assistente en vriendin van Marie Curie. Nog weet niemand iets van de gevaren van de radioactieve straling. Als Blanche ziek wordt en door amputaties zwaar verminkt raakt, begint zij een driedelig boek over de liefde te schrijven. Het gaat over de mogelijke, maar vooral over onmogelijke en onverklaarbare liefde, over de affaires van Marie en over de eigen liefde voor Chacot. Enquist componeert een fascinerend spanningsveld van trouw, verraad, bevrijding en schuld. Tevens schetst hij in mooi proza een tijdsbeeld, waarin joden- en vreemdelingenhaat, wetenschapsvijandelijkheid en schijnheiligheid welig tieren. Kleine druk.

Over Per Olov Enquist

CC BY 3.0 - Foto van/door Hpschaefer

Per Olov Enquist (Hjoggböle, 23 september 1934 - Vaxholm, 25 april 2020) was een Zweeds schrijver. Hij is bekend wegens zijn historische romans; met name Het bezoek van de lijfarts (1999) waarmee hij internationale erkenning kreeg.

Enquist studeerde geschiedenis van de literatuur aan de Universiteit van Uppsala en werkte als literatuurcriticus bij Svenska Dagbladet en Expressen. Door zijn werk werd hij een invloedrijk figuur in de wereld van de Zweedse literatuur. Hij was in 1973 gasthoogleraar aan de universiteit van Californië. Sinds 1977 wijdde hij zich geheel aan zijn schrijverschap.

Bibliografie

  • De vijfde winter van de magnetiseur (1964)
  • Het record (1971); vertaling 1973 door J. Bernlef; op basis hiervan herziene vertaling door Cora Polet, 2006, Ambo/Anthos
  • De uittocht der muzikanten (1978)
  • Kapitein Nemo's bibliotheek (1991) (zie ook Ka…Lees verder op Wikipedia