Dwarsligger
Nederlands

Het bezoek van de lijfarts

Per Olov Enquist (auteur), Cora Polet (vertaler)
Het dramatische, maar korte leven van Johann Friedrich Struensee (1737-1772), die als lijfarts van de krankzinnige Deense koning Christian VII zowel de alleenheerser van Denemarken wordt als ook de geliefde van koningin Caroline Mathilde.
Titel
Het bezoek van de lijfarts
Auteur
Per Olov Enquist
Vertaler
Cora Polet
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Livläkarens besök
Editie
23
Uitgever
Amsterdam: Dwarsligger, 2010
631 p. ; 12 cm
ISBN
9789049800598 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

"Op 5 april 1768 werd Johann Friedrich Struensee als lijfarts van de Deense koning Christian VII aangesteld en vier jaar later terechtgesteld." Zo begint nogal laconiek deze op historische feiten berustende roman van de bekende Zweedse schrijver (1934). Hij laat politiek, psychologie, macht en liefde versmelten tot een spannende handeling aan het Deense hof rond de geesteszieke koning. De toevallig aanwezige Struensee weet, gevoed door de verlichtingsideëen van Rousseau, een machtsvacuüm te vullen en een 'revolutie van boven' door te zetten. Terwijl de koning steeds meer de greep op de werkelijkheid verliest, wordt de lijfarts 'op bezoek' niet alleen Deens alleenheerser, maar ook geliefde van koningin Caroline Mathilde, die hem een dochter schenkt! Struensee geraakt in de destructieve maalstroom van de macht en na een gelukkige zomer op slot Hirschholm maakt een coup een einde aan het 'tijdperk Struensee'. Enquist beschrijft met veel empathie en in een beeldrijke taal een van de meest…Lees verder

Over Per Olov Enquist

CC BY 3.0 - Foto van/door Hpschaefer

Per Olov Enquist (Hjoggböle, 23 september 1934 - Vaxholm, 25 april 2020) was een Zweeds schrijver. Hij is bekend wegens zijn historische romans; met name Het bezoek van de lijfarts (1999) waarmee hij internationale erkenning kreeg.

Enquist studeerde geschiedenis van de literatuur aan de Universiteit van Uppsala en werkte als literatuurcriticus bij Svenska Dagbladet en Expressen. Door zijn werk werd hij een invloedrijk figuur in de wereld van de Zweedse literatuur. Hij was in 1973 gasthoogleraar aan de universiteit van Californië. Sinds 1977 wijdde hij zich geheel aan zijn schrijverschap.

Bibliografie

  • De vijfde winter van de magnetiseur (1964)
  • Het record (1971); vertaling 1973 door J. Bernlef; op basis hiervan herziene vertaling door Cora Polet, 2006, Ambo/Anthos
  • De uittocht der muzikanten (1978)
  • Kapitein Nemo's bibliotheek (1991) (zie ook Ka…Lees verder op Wikipedia

Suggesties