Boek
Nederlands

Grand Central Belge : voetreis door een verdwijnend land

Pascal Verbeken (auteur)
+1
Grand Central Belge : voetreis door een verdwijnend land
×
Grand Central Belge : voetreis door een verdwijnend land Grand Central Belge : voetreis door een verdwijnend land

Grand Central Belge : voetreis door een verdwijnend land

De private spoorlijn 'Grand Central Belge' verbond in de negentiende eeuw Wallonië met Vlaanderen. Verbeken maakt een voettocht langs deze spoorweg en registreert de tekenen des tijds. Onderweg ondervraagt hij Belgen over de situatie waarin hun land verkeert.
Titel
Grand Central Belge : voetreis door een verdwijnend land
Auteur
Pascal Verbeken
Taal
Nederlands
Editie
3de herz. uitg.
Uitgever
Antwerpen: De Bezige Bij Antwerpen, 2014 | Andere uitgaves
255 p.
ISBN
9789085425540 (paperback)

Besprekingen

De Compagnie des Chemins de Fer Grand Central Belge, was de negentiende-eeuwse private spoorlijn die Wallonië met Vlaanderen verbond en die liep van Treignes, tegen de Franse grens, via Mariembourg, Charleroi, Waver, Leuven en Aarschot naar Antwerpen. Hier en daar rijden er nog treinen op dit traject, elders zijn de sporen verwijderd en rest er niet veel meer dan een wandelpad. In diezelfde eeuw gold België als een industriële grootmacht, waar vooruitgang en ondernemerschap de toon zette, ook al werd de modale Belg daar toen niet beter van.
In 2011 besloot Pascal Verbeken een voetreis te maken langsheen het parcours van deze historisch spoorlijn van zuid naar noord, van Wallonië naar Vlaanderen. In die periode bevond België zich in een politiek-financiële crisis, waar het zich nog altijd niet geheel uit heeft weten bevrijden. Op de voettocht langs vervallen spoorwegstations, ruïnen van spoorwegemplacementen, vergeten dorpjes en uitgeleefde industriële complexen, confronteert de …Lees verder
De Belgische journalist, auteur en documentairemaker reisde door België langs de oudste spoorweg, de Grand Central Belge, die rond 1835-1870 aangelegd werd om de Waalse producten via de haven van Antwerpen naar hun afzetmarkten te brengen. Die spoorweg is verdwenen; de arme Vlamingen zijn rijk geworden, de Walen helaas niet. Onderweg interviewt de auteur allerlei mensen, voornamelijk Walen. Hun geloof in België is verdwenen. De interviews dateren wel uit de langste regeringscrisis ooit en voordat 'hun' Di Rupo premier werd. Charleroi was een eeuw lang toonaangevend met zijn glasnijverheid en zijn steenkoolmijnen. De vroegere industriewijken zijn nu probleemgebieden, vol armoede en verbittering. Aan de taalgrens en in Vlaanderen gaat het beter. De auteur is pessimist, hij ziet de problematiek van Charleroi overal opduiken en hij voorspelt dat België zal verdwijnen door een ingreep van Europese mogendheden. Als het ooit verdwijnt, wat al decennia voorspeld wordt, zal dat door interne on…Lees verder

Over Pascal Verbeken

Pascal Verbeken (Gent, 1965) is een Vlaams schrijver, journalist en documentairemaker.

Biografie

Pascal Verbeken groeide op in de Gentse wijk Moscou. Hij staat bekend als Wallonië-kenner.

Verbeken studeerde Germaanse filologie aan de Universiteit Gent en woont in Leefdaal.

Werk

Verbeken was redacteur van De Standaard in 1998. In 1999-2010 was hij redacteur van Humo, daarvoor werkte hij als freelancer. Hij werkte eveneens voor Knack, De Morgen, VRT en RTBF.

Publicaties

  • Arm Wallonië (2007)
  • Grand Central Belge (2011)
  • Eurowash 2000 (2012)
  • Somewhere City (2013)
  • Tranzyt Antwerpia. (2013)
  • Miavoye (2014)
  • Duistere wegen - Vincent van Gogh in de Borinage (2015)
  • Brutopia - De dromen van Brussel (2019)

Lees verder op Wikipedia