Boek
Nederlands

De engel van Mons

Patrick Bernauw (auteur)

De engel van Mons

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
De zoon van een Engelse schrijver probeert erachter te komen wat er waar is van de legende dat engelen tijdens de Eerste Wereldoorlog Engeland aan een overwinning hebben geholpen.
Titel
De engel van Mons
Auteur
Patrick Bernauw
Taal
Nederlands
Uitgever
[Hasselt]:: Afijn, 2002
152 p.
ISBN
90-5933-001-3

Andere formaten:

Besprekingen

Wie zich laat innemen door de flaptekst van De engel van Mons, die een spannend, mysterieus verhaal voorspelt, moet vooral de toevoeging lezen: "een fascinerende zoektocht naar de waarheid achter een verhaal". Dat is De engel van Mons ook: een studie over de impact van het woord en vooral van verhalen; een zoektocht naar de manier waarop het woord het immateriële over het materiële kan laten zegevieren. In de letterlijke zin. Wie nieuwsgierig is naar dit interessante thema leest het best eerst het nawoord van Bernauw. Daarin verklaart hij zijn interesse voor fantastische verhalen en geeft hij meer uitleg over zijn onderzoek naar de grens tussen fictie en waarheid.

Uitgangspunt voor de roman is een hoofdstuk in De Zwanen van Stonehenge van Hubert Lampo, gewijd aan de Engelse schrijver Arthur Machen (1863-1947). Hij zou de legende van de engelen van Mons, die het Britse leger in Bergen in 1914 te hulp snelden, in zijn verhaal The Bowmen in het leven g…Lees verder
Dit boek is de neerslag van de zoektocht van de auteur naar de waarheid achter de legende van de Engelen van Mons. Hemelse wezens zouden op 21 augustus 1914 de kansen van de Engelsen hebben doen keren en hen de overwinning op de Duitsers hebben bezorgd. De Engelse schrijver Arthur Machen publiceerde er een bekend verhaal over, dat volgens hem volledig verzonnen was. Getuigenissen van oorlogsveteranen bevestigen evenwel zijn verhaal. Wat is de waarheid achter deze legende en wat is de rol van het bovennatuurlijke hierin? De ik-figuur Hillary Machen, de zoon van Arthur Machen, probeert het geheim achter de legende te ontsluieren. Een eenduidig besluit is evenwel niet mogelijk. Het boek bevat veel feiten en anekdotes, over de Grote Oorlog, over leven en werk van Arthur Machen. Het verhalende moet daardoor grotendeels wijken voor het essayistische. Deze historische faction probeert feit en fictie, realiteit en mysterie samen te brengen en te verklaren. Het verhaal heeft een vlotte schrij…Lees verder

Over Patrick Bernauw

Patrick Bernauw (1962) is een Vlaams auteur. Hij schreef stripscenario's, was productieleider en regisseur bij het Onafhankelijk Radiofonisch Gezelschap Orage, dat luisterspelen en culturele programma's maakte voor vrije radio's. Vanaf 1981 publiceerde Bernauw essays, romans, verhalen, voornamelijk "historische mysteries", en schreef hij toneelstukken, luisterspelen en televisie-scenario's. Hij publiceerde onder andere bij Het Davidsfonds, Manteau, Afijn en Altiora, Averbode. Tot zijn bekendste werken behoren Mysteries van het Lam Gods, in samenwerking met Guy Didelez Het Infernaat en In het teken van de ram, en recenter: Het Bloed van het Lam of Het Illuminati Complot. Hij is al sinds 2004 docent literaire creatie/schrijven aan de Academie voor Podiumkunsten in Aalst. Sinds 2014 is hij ook actief als literair agent en uitgever (van boeken in Printing On Demand en ebooks) bij vzw de Scriptomanen.

Leven

Lees verder op Wikipedia