Boek
Nederlands

Een dode hand : een moord in Calcutta

Paul Theroux (auteur), Tineke Funhoff (vertaler)
+1
Een dode hand : een moord in Calcutta
×
Een dode hand : een moord in Calcutta Een dode hand : een moord in Calcutta

Een dode hand : een moord in Calcutta

Genre:
Een Amerikaanse filantrope vraagt een schrijver, die tijdelijk in Calcutta verblijft, om een mogelijke moord uit te zoeken.
Onderwerp
Schrijverschap, India
Titel
Een dode hand : een moord in Calcutta
Auteur
Paul Theroux
Vertaler
Tineke Funhoff
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
A dead hand
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Atlas, 2009
317 p.
ISBN
9789045016290 (paperback)
Andere talen:

Besprekingen

Op onnavolgbare wijze schetst Theroux het doelloze leven van Jerry Delfont in Calcutta. Hij is net als Theroux reisschrijver en op het moment zonder enige inspiratie: wat hij zelf een 'dode hand' noemt. De Indiase wereldstad heeft een verlammend effect op hem. Op een goede dag ontvangt hij een geheimzinnige brief van een Amerikaanse, mrs. Unger. Zij vraagt hem onderzoek te doen naar een lijk dat opduikt in de hotelkamer van Rajat, een vriend van haar zoon. Opnieuw een confrontatie met een dode hand, maar dan letterlijk. Jerry grijpt de opdracht met beide handen aan en komt in de ban van deze intrigerende vrouw. Langzamerhand komt hij erachter dat het verleidelijke en menslievende masker van mrs. Unger barsten vertoond. Theroux weet een sinistere atmosfeer op te roepen van een land waar mensen zowel corrupt en misleidend als spiritueel en exotisch kunnen zijn. Saillant detail; Theroux voert zichzelf kort op als personage. Een aanrader voor lezers van Salman Rushdie en Paul Auster. Pape…Lees verder

Over Paul Theroux

CC BY 3.0 - Foto van/door Ramnarasimhan

Paul Edward Theroux (Medford (Massachusetts), 10 april 1941) is een Amerikaans schrijver van reisverhalen en romans. Zijn bekendste werk is The Great Railway Bazaar (1975), een verhaal over een treinreis vanuit Groot-Brittannië door West- en Oost-Europa en Azië tot aan Japan en weer terug. Naast reisboeken schrijft hij fictie. Een bekende roman is The Mosquito Coast die werd verfilmd.

Levensloop

Theroux groeide op in zijn geboorteplaats in een katholiek gezin met zeven kinderen. Zijn vader was van Frans-Canadese en zijn moeder van Italiaanse afkomst.
In 1959 slaagde hij voor de middelbare school, waarop hij ging studeren aan de Universiteit van Maine. Daar was hij actief in de beweging tegen de Vietnamoorlog. Voor het beëindigen van de opleiding stapte hij over naar de Universiteit van Massachusetts, waar hij schrijflessen volgde. In 1963 studeerde Theroux af met een "Bachelor of Arts degree".
Aan de uni…Lees verder op Wikipedia

Suggesties