Boek
Nederlands

De koningin zonder land

Paul Verrept (auteur), Berlinde De Bruyckere (illustrator)
+1
De koningin zonder land
×
De koningin zonder land De koningin zonder land
Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Genre:
Titel
De koningin zonder land
Auteur
Paul Verrept
Illustrator
Berlinde De Bruyckere
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2013
81 p. : ill.
ISBN
9789058388377 (hardback)

Besprekingen

Lege ogen

Het oeuvre van Berlinde De Bruyckere zou je niet meteen met jeugdboeken associëren, laat staan met sprookjes. Toch nam Paul Verrept een selectie tekeningen van de Belgische kunstenares als uitgangspunt voor zijn donkere verhaal over een prinses zonder land. In dit sprookje staan weinig wegwijzers. De plot is beperkt: aan het begin van het verhaal volgen we een ongeboren prinsesje in de buik van haar moeder, terwijl haar ouders hun koninkrijk ontvluchten, achternagezeten door een verschrikkelijke storm.

Later lezen we hoe ze eerst haar vader en dan haar moeder verliest - een koning en een koningin die wegkwijnen bij het verdriet om hun verloren volk en geluk. De prinses groeit op en blijkt helderziende gaven te hebben, maar het is de vraag of die een zegen zijn of een vloek.

Paul Verrept breekt met vele kenmerken van de klassieke sprookjes: hier geen zeemzoete romantiek, geen magische vijanden of toverspreuken om alles weer goed te maken. Er is vooral veel pijn en kwetsb…Lees verder

Voor De koningin zonder land maakte Paul Verrept een selectie uit de tekeningen van Berlinde De Bruyckere en plaatste die naast en tussen zijn eigen verhaal, waarin hij de thema’s uit haar oeuvre treffend weet te vatten. Ook hier krijgen lijden, sterfelijkheid en verval een plaats, zonder uit te monden in dieptreurigheid. Het mysterieuze, sterk zintuiglijke verhaal nodigt de lezer uit tekst en tekeningen meermaals te lezen en te interpreteren, zonder een betekenis op te dringen.
De ik-figuur doet het verhaal van een vlucht uit een koninkrijk, naar een andere plek waar zij en haar koninklijke ouders weliswaar aanzien genieten, maar niettemin vreemden blijven. Zelf vertrok ze als ongeborene uit haar thuisland, dat ze slechts kent uit verhalen. Ze wordt onderweg geboren en wortelt nergens. Het meisje blijkt over een bijzondere gave te beschikken, en kan in de toekomst en ‘door’ de ruimte zien.
Het verhaal speelt zich niet af op een specifieke plaats en bevat slechts zeer vag…Lees verder
Tijdens de vlucht voor geweld wordt bij een koningspaar een dochtertje geboren. Deze ik-persoon vertelt over de reden van hun vertrek en over het verdere verloop van hun leven. De eerste twee hoofdstukken in een dichterlijke stijl fungeren als inleiding voor de rest van het verhaal, dat in een prachtige beeldende taal wordt verteld. Hoewel in makkelijke zinnen geschreven, kunnen sommige woorden voor ongeoefende lezers minder bekend klinken, zoals mettertijd, kapseizen, gadeslaan. Het boekje heeft een intrigerend omslag: een hoofd met haren voor een gezicht met twee lege ogen. Dit geeft geen beeld van de inhoud, want de vele gevoelige prenten in de stijl van het omslag staan volledig op zichzelf en beantwoorden niet aan de definitie van een illustratie. Ze zijn bloederig, symbolisch en verontrustend. Toch geven de kwetsbare wezens in de prenten iets weer uit het verhaal dat niet benoembaar is, waardoor ze een vervreemdend, maar bijzonder schurend effect hebben op het verhaal. Dit ontro…Lees verder

De koningin zonder land

Weer een bijzonder boek dat De Eenhoorn aan zijn lijst kan toevoegen. Een boek dat door de kaft intrigeert of afstoot, een middenweg is er niet. Hopelijk zijn er toch wat mensen die het boek ook even openslaan, hoewel dat geen garantie is dat het zal aanslaan. De prenten van Berlinde De Bruyckere zijn namelijk (eufemistisch uitgedrukt) speciaal. Ze hebben iets wreeds, iets erotisch soms, griezeligs. De Bruyckere is sinds haar verschijning op de Biennale in 1999 een grote naam. Uit haar bestaand werk selecteerde Paul Verrept de illustraties voor zijn werk. Het is moeilijk om een etiket te plakken op haar werk. En dat maakt het best boeiend. Even googelen zorgt ervoor dat ik weet dat de belangrijkste thema’s in haar werk eenzaamheid, vergankelijkheid en kwetsbaarheid zijn. De leeftijd van de doelgroep wordt er nog wat door opgetrokken. Volgens de uitgeverij is die niet meer dan 10-plus, wat me toch wat jong lijkt. Maar wie weet, met de juiste begeleiding, kan een tienjarige ook iets …Lees verder

Over Paul Verrept

Paul Verrept (Deurne, 12 maart 1963) is een Belgische schrijver van kinderboeken, illustrator en grafisch vormgever.

Biografie

Verrept studeerde eerst aan het RITSC en vervolgens aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen. Beide opleidingen zet hij vervroegd stop. Bij de tweede opleiding is dat omwille van zijn theaterambities. Verrept ondervindt later dat theater niet zijn medium is, maar blijft wel theateraffiches ontwerpen, en start zo zijn carrière als grafisch ontwerper.

Als ontwerper van affiches is Verrept een minimalist. Zijn belangrijkste klanten waren (en zijn): Monty, Cie. de Koe, Laika, Peter De Graef, Comp. Marius, De Helling en Kunst/Werk. In 1997 ontvangt Verrept de Agfa-prijs voor theateraffiches.

Naast grafisch ontwerper is Verrept ook sinds 1994 actief als auteur en als illustrator.

Verder werkt hij samen met uitgevers en literaire organisaties, zoals de Stichting Lezen, …Lees verder op Wikipedia