Boek
Nederlands

Ik vind het best

Per Petterson (auteur), Marin Mars (vertaler)

Besprekingen

Na het succes van "Twee wegen"* eerder dit jaar is nu deze vroege (derde) roman van de Noorse schrijver (1952) uit 1992 vertaald. Hoofdpersoon is de jonge Audun Sletten, die in de jaren 70 opgroeit in een arme wijk in een Noorse stad, samen met zijn moeder wonend in een armoedig appartementje. Audun heeft weinig behoefte aan communicatie, en hij wil zéker niet praten over zijn verleden, waarin een jong overleden broer en een inmiddels vertrokken alcoholische en gewelddadige vader belangrijke rollen spelen. Met als steun alleen zijn vriend Arvid en zijn verlangen om in de voetsporen te treden van zijn literaire helden Ernest Hemingway en Jack London probeert hij zijn puberteit te overleven, maar wanneer hij plotseling zijn vader weer ziet komen de herinneringen en de angsten in alle hevigheid terug. Strakke en onsentimentele roman over een beschadigde jongen in een naargeestig milieu die ondanks alle tegenslag toch de kracht vindt om zijn idealen niet te verliezen, zodat de uiteindelij…Lees verder

Over Per Petterson

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door GAD

Per Petterson (Oslo, 18 juli 1952) is een Noors schrijver van romans en verhalen.

Leven en werk

Petterson werd opgeleid tot bibliothecaris en werkte later als boekhandelaar en vervolgens ook als vertaler. Vanaf de jaren negentig is hij fulltime schrijver. Hij noemt Knut Hamsun en Raymond Carver onder zijn voorbeelden.

Petterson debuteerde in 1987 met de bundel korte verhalen Aske i munnen, sand i skoa. Vanaf dat moment werd zijn werk in Noorwegen steeds goed ontvangen en meermaals onderscheiden. Zijn roman Det er greit for mig werd in 1993 met 'Spraklig samlings litteraturpris' bekroond, in 1997 werd Til Sibir (Heimwee naar Siberië) genomineerd voor de ' Literatuurprijs van de Noordse Raad ' en in 2003 ontving hij de 'Brage-prijs' voor de roman I kjølvannet (Kielzog), over een jongeman die zijn familie verloor tijdens de ramp met de Scandinavian Star-ferry.

Petterson…Lees verder op Wikipedia