Boek
Nederlands

Mannen in mijn situatie

Per Petterson (auteur), Marin Mars (vertaler)
Een gescheiden man, die zijn dochters steeds minder ziet, brengt slapeloze nachten door met doelloze autoritten, bezoeken aan cafés en onenightstands.
Titel
Mannen in mijn situatie
Auteur
Per Petterson
Vertaler
Marin Mars
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Noors
Oorspr. titel
Menn i min situasjon
Uitgever
Amsterdam: De Geus, © 2019
252 p.
ISBN
9789044541557 (paperback)

Besprekingen

In de greep van willekeur

De Noorse schrijver Per Petterson schreef met Mannen in mijn situatie een roman die net zo onevenwichtig is als zijn verteller en waarin veel oningevuld blijft. Juist dat maakt het boek zo meeslepend.

Al sprak de titel Mannen in mijn situatie me niet onmiddellijk aan, ik keek toch uit naar de nieuwe roman van de Noorse schrijver Per Petterson. En gelukkig trok het eerste hoofdstuk, waarin de ex-vrouw huilend naast een verlaten spoorbaan wordt aangetroffen, me meteen het verhaal in. Pettersons nieuwste roman is een verdrietig boek, het is een aangrijpend relaas over eenzaamheid, over het uiteenvallen van je bestaan en het zoekraken van kernwaarden als liefde, gezin en ouderschap.

De verteller, genaamd Arvid, is een schrijver, maar bovenal is hij een gescheiden man. In pogingen afleiding en troost te vinden, struint hij de cafés van Oslo af, gaat met vrouwen mee naar huis, maar leert geen van hen echt kennen. Overdag probeert hij te schrijven. Ook rijdt hij uren over onverharde wegen om net over de grens in een stille cafetaria te gaan zitten lezen.

In het weekend haalt hij zijn drie dochters bij zijn ex-vrouw op. De oudste is 12 en begrijpt vaak meer dan Arvi…Lees verder

De Noorse auteur (1952) brak internationaal door met zijn roman ‘Paarden stelen’. ‘Mannen in mijn situatie’ is zijn zevende in het Nederlands vertaalde roman. Hoofdpersoon in deze roman is Arvid Jansen, de uit verschillende andere boeken bekende alter-ego van Petterson. Een belangrijk gegeven voor dit van herfst 1991 tot voorjaar 1992 plaatsvindende verhaal is een gebeurtenis dat plaatsvind in de roman ‘Kielzog’ (2002), nl. een scheepsbrand, waarbij de auteur zijn ouders en een broer verloor. De door retrospectieven, dromen en gedachten onderbroken verhaallijn concentreert zich op de scheiding tussen Arvid en zijn vrouw Turid en het steeds minder wordende contact met zijn drie dochters. Arvid brengt nu zijn slapeloze nachten door met doelloze autoritten, bezoeken van cafés en bars in Oslo en diverse onenightstands met vrouwen. Maar niets kan Arvids gevoelens van eenzaamheid, hopeloosheid en zwaarmoedigheid verdrijven. Thematisch maar ook stilistisch geeft deze meeslepende ‘roman met e…Lees verder

Zwalkende man

Alter ego Per Petterson verliest vader, moeder, broer en neefje bij ferryramp en gaat scheiden.

De Noor Per Petterson (1952) - bekend van het succesvolle boek 'Twee wegen' - keert in 'Mannen in mijn situatie' terug naar zijn 'basispersonage' Arvid Jansen. Arvid kwam ook al voor in 'Kielzog' en in 'Ik vervloek de rivier des tijds'. Zijn leven vertoont best wel gelijkenissen met dat van de auteur, al ontkent Petterson dat Arvid Jansen een alter ego zou zijn. 'Hooguit is het iemand met dezelfde mentaliteit'.

'Ik vervloek de rivier des tijds' draaide rond Arvids zieke moeder en de val van de Berlijnse muur. Dat laatste betekende voor de communistische Arvid niets minder dan een persoonlijk fiasco. Op zijn achttiende was Arvid immers 'uit solidariteit met de arbeidersbeweging' in een fabriek gaan werken. Dat dit politieke engagement zinloos bleek toen eenmaal de Muur was gevallen, ervoer Arvid als diep treurig. En de relatie met zijn moeder veranderde geen spat door haar ziekte: de vrouw bleef haar schrijvende zoon net zo afstandelijk bejegenen als ze altijd had gedaan.

Lees verder

Over Per Petterson

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door GAD

Per Petterson (Oslo, 18 juli 1952) is een Noors schrijver van romans en verhalen.

Leven en werk

Petterson werd opgeleid tot bibliothecaris en werkte later als boekhandelaar en vervolgens ook als vertaler. Vanaf de jaren negentig is hij fulltime schrijver. Hij noemt Knut Hamsun en Raymond Carver onder zijn voorbeelden.

Petterson debuteerde in 1987 met de bundel korte verhalen Aske i munnen, sand i skoa. Vanaf dat moment werd zijn werk in Noorwegen steeds goed ontvangen en meermaals onderscheiden. Zijn roman Det er greit for mig werd in 1993 met 'Spraklig samlings litteraturpris' bekroond, in 1997 werd Til Sibir (Heimwee naar Siberië) genomineerd voor de ' Literatuurprijs van de Noordse Raad ' en in 2003 ontving hij de 'Brage-prijs' voor de roman I kjølvannet (Kielzog), over een jongeman die zijn familie verloor tijdens de ramp met de Scandinavian Star-ferry.

Petterson…Lees verder op Wikipedia