Boek
Nederlands

Het laatste kind

Philippe Besson (auteur), Martine Woudt (vertaler)
Titel
Het laatste kind
Auteur
Philippe Besson
Vertaler
Martine Woudt
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Le dernier enfant
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2021
172 p.
ISBN
9789403132211 (hardback)
Andere talen:

Besprekingen

De film van een gezinsleven

De jongste roman van Philippe Besson beschrijft een beslissende dag uit het leven van een vrouw die worstelt met een gigantisch legenestsyndroom.

Sommige jongeren zijn Hotel Mama niet uit te branden, anderen ontvluchten het ouderlijk huis zodra ze hun kans schoon zien. Als het kroost uitvliegt, blijven sommige ouders verweesd achter, terwijl anderen een gat in de lucht springen. De moeder uit Het laatste kind behoort tot de eerste soort. De jongste roman van Philippe Besson beschrijft een beslissende dag uit het leven van een vrouw die worstelt met een gigantisch legenestsyndroom. Na Lieg met mij, het stomende verhaal van zijn eerste verliefdheid, had de schrijver zijn bekomst van autofictionele romans. Met zijn jongste keert hij terug naar de zuivere fictie.

Anne-Marie is caissière van beroep. Haar man Patrick is afdelingshoofd in een supermarkt. Théo, hun derde en jongste kind, wil op eigen benen staan, verlaat het nest en gaat studeren in de grote stad. Het is hun laatste zondagochtend samen, de laatste keer dat zoonlief aanschuift aan de ontbijttafel, de laatste keer dat ze kan moederen, daar is Anni…Lees verder

Philippe Besson onderzoekt een alledaags drama

In zijn nieuwste boek onderzoekt Philippe Besson een alledaags drama: het jongste kind dat na zijn broers en zussen het ouderlijk huis verlaat. Minutieus beschrijft hij de dag van de verhuizing van Théo, vanuit het gezichtspunt van diens moeder, Anne-Marie. Clichés weet hij niet altijd te vermijden: 'Haar leven is voorbijgegaan, het lied is gebleven'. En er staat niet echt iets op het spel. De dag zal zonder ruzies of conflicten verlopen, al zijn er genoeg ongemakkelijke momenten. Het boek kabbelt daardoor voort, tot de onverwachte (en wat ongeloofwaardige) laatste scène.

Het laatste kind kun je niet anders bestempelen dan als 'doelgroepproza'. Evengoed is het knap hoe Besson de relaties tussen de personages en hun karakters vormgeeft. Dat die karakters dan weer tamelijk voorspelbaar zijn is jammer. Anne-Marie is een vrouw van 50 die zich wegcijfert, haar man is er zo eentje die weinig praat en bezig moet zijn, Théo's leefwereld blijft voor Anne-M…Lees verder

Philippe Besson (1967) is de auteur van het ook in Nederland veelgeprezen, autobiografische 'Arrête avec tes mensonges' (2017, vertaald als 'Lieg met mij'*). In deze roman is de hoofdpersoon een vrouw die altijd voldoening vond in de zorg voor haar gezin. Wat blijft er voor haar over nu haar jongste kind het huis verlaat? We volgen de vrouw op de dag van de verhuizing van haar zoon. Zij overpeinst haar leven dat haar maar middelmatig lijkt. Hoe vindt ze een nieuw evenwicht? In sobere bewoordingen wordt een fijnzinnig, liefdevol portret van deze weinig opvallende vrouw getekend. De roman kan een breed publiek aanspreken.

Over Philippe Besson

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door S. Veyrié

Philippe Besson (Barbezieux-Saint-Hilaire, 29 januari 1967) is een Frans schrijver, dramaturg, literatuurcriticus en tv-animator.

Levensloop

Zijn vader was onderwijzer en zijn moeder notarisklerk. Hij haalde diploma's aan de École supérieure de commerce in Rouen en behaalde een licentiaat in sociaal recht. Vanaf 1989 woonde hij in Parijs en werkte er als jurist en leraar sociaal recht.

Hij was gedurende vijf jaar de rechterhand van Laurence Parisot, als directeur human resources, vervolgens secretaris-generaal van het Institut français d'opinion publique. Daarna in dezelfde functie bij T-Online France.

In 1999 schreef hij zijn eerste roman, En l'absence des hommes, in 2001 uitgegeven bij Julliard. Het werk kende succes. In 2001 publiceerde hij de roman Son frère, die in 2003 door Patrice Chéreau verfilmd werd. Deze film ontving de Zilveren Beer op het festival van Berlijn.

Na no…Lees verder op Wikipedia

Suggesties