Boek
Frans

L'arbre du pays Toraja : roman

Philippe Claudel (auteur)

L'arbre du pays Toraja : roman

Genre:
Na de dood van zijn vriend en collega streeft een schrijver-cineast naar veerkracht en nieuw evenwicht.
Titel
L'arbre du pays Toraja : roman
Auteur
Philippe Claudel
Taal
Frans
Uitgever
Paris: Stock, 2016
208 p.
ISBN
9782234081109 (hardback)
Andere talen:

Besprekingen

Een filmmaker komt tijdens een verblijf op Sulawesi, Indonesië, in contact met een volk, de Toraja. Wanneer iemand van de Toraja overlijdt, wordt hij tussen de wortels van een boom begraven. Ook worden vrienden en familie van over de hele wereld uitgenodigd de plechtigheid bij te wonen. De begrafenis en plechtigheden kunnen daardoor maanden in beslag nemen. Als de hoofdpersoon terug in Parijs is, krijgt hij het bericht dat zijn beste vriend en producent Eugène kanker heeft. Het verhaal ontrolt zich met sprongen in de tijd. Eugène komt te overlijden, maar daarvoor hebben de twee vrienden nog veel contact en gesprekken. Over het leven, de liefde, de Tsjechische auteur Milan Kundera. De ik-persoon ontmoet een nieuwe vrouw, maar heeft ook nog steeds contact met zijn ex. Hij staat in meerdere opzichten op een tweesprong: twee vrouwen, de dood en het leven, woord en beeld, toekomst en verleden. Maar het is een optimistisch boek: hoewel het met de dood begint, eindigt het met nieuw leven. Ee…Lees verder

Over Philippe Claudel

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Thierry Caro

Philippe Claudel (Dombasle-sur-Meurthe, 2 februari 1962) is een Frans auteur, scenarioschrijver en filmregisseur.

Hij studeerde letteren in Nancy en werkte als leraar in gevangenissen en in instellingen voor mindervalide jongeren. Daar heeft hij veel inspiratie opgedaan.. Naast zijn bezigheden als schrijver en filmregisseur is Claudel ook professor literatuur aan de Universiteit van Nancy. Hij doceert er meer bepaald de kunst van het scenarioschrijven.

Sinds Meuse l'oubli, zijn debuut uit 1999, verschenen een dertigtal werken van zijn hand. Als schrijver brak hij in 2003 door bij het grote publiek met zijn roman Les Âmes grises. Hij kreeg er in datzelfde jaar de Prix Renaudot voor.

Zijn eerste zelf geregisseerde film, het drama Il y a longtemps que je t'aime (2008), genoot heel veel bijval over de hele wereld en behaalde talrijke prijzen.

In 2012 nam hij de plaats van de overleden Jorge Semprún in in de Académie Goncourt…Lees verder op Wikipedia