Boek
Frans

Le rapport de Brodeck : roman

Philippe Claudel (auteur)

Le rapport de Brodeck : roman

Genre:
Titel
Le rapport de Brodeck : roman
Auteur
Philippe Claudel
Taal
Frans
Uitgever
Paris: Stock, 2007
400 p.
ISBN
9782234057739

Andere talen:

Besprekingen

Brodeck komt als wees in een afgelegen dorp in Noord-Oost-Frankrijk, maar blijft een 'vreemdeling'. Tijdens de Tweede Wereldoorlog offert het dorp hem op om zelf buiten schot te blijven. Hij wordt afgevoerd naar een concentratiekamp. Hij komt terug. Daarna arriveert er een andere vreemdeling. De dorpsbewoners vermoorden hem en Brodeck moet er een rapport over schrijven. Hij beschrijft tegelijkertijd zijn eigen leven met alle gruwelijkheden, maar ook mooie gebeurtenissen. Nergens beschuldigt hij iemand. Fantastische karaktertekeningen met veel begrip voor mensen die niet anders dan zichzelf kunnen zijn, maar in bepaalde omstandigheden ook zeer wreed. Als het rapport klaar is, vertrekt hij uit het dorp. Zeer vlot en goed geschreven, fascinerend van het begin tot het eind. Royale druk. Was genomineerd voor de Prix Goncourt. Prix Goncourt des lycéens 2007.

Over Philippe Claudel

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Thierry Caro

Philippe Claudel (Dombasle-sur-Meurthe, 2 februari 1962) is een Frans auteur, scenarioschrijver en filmregisseur.

Hij studeerde letteren in Nancy en werkte als leraar in gevangenissen en in instellingen voor mindervalide jongeren. Daar heeft hij veel inspiratie opgedaan.. Naast zijn bezigheden als schrijver en filmregisseur is Claudel ook professor literatuur aan de Universiteit van Nancy. Hij doceert er meer bepaald de kunst van het scenarioschrijven.

Sinds Meuse l'oubli, zijn debuut uit 1999, verschenen een dertigtal werken van zijn hand. Als schrijver brak hij in 2003 door bij het grote publiek met zijn roman Les Âmes grises. Hij kreeg er in datzelfde jaar de Prix Renaudot voor.

Zijn eerste zelf geregisseerde film, het drama Il y a longtemps que je t'aime (2008), genoot heel veel bijval over de hele wereld en behaalde talrijke prijzen.

In 2012 nam hij de plaats van de overleden Jorge Semprún in in de Académie Goncourt…Lees verder op Wikipedia