Boek
Frans

Les âmes grises : roman

Philippe Claudel (auteur)
+1
Les âmes grises : roman
×
Les âmes grises : roman Les âmes grises : roman

Les âmes grises : roman

In de reeks:
In een stadje in Noord-Oost-Frankrijk speelt zich tijdens de Eerste Wereldoorlog naast het slagveld op kleine schaal een even wrede tragedie af.
Titel
Les âmes grises : roman
Auteur
Philippe Claudel
Taal
Frans
Editie
12
Uitgever
Paris: Stock, 2014 | Andere uitgaves
279 p.
ISBN
9782253109082 (paperback)

Andere talen:

Besprekingen

Kroniek over de inwoners van een stadje in Noordoost-Frankrijk tijdens de Eerste Wereldoorlog. Zij vormen een primitieve samenleving, waarin de tegenstellingen tussen notabelen, met name de afstandelijke Officier van Justitie Destinat, de arrogante rechter Mierck en de botte commissaris Matziev, en het gewone volk de dramatiek inkleuren. De moord op Belle, het beeldschone dochtertje van de herbergier, staat centraal, maar blijkt uiteindelijk slechts de onmogelijkheid te illustreren het onderscheid tussen goed en kwaad, tussen dader en slachtoffer scherp te houden. Wat rest zijn grijstinten. In de verte het grote slagveld, in het stadje het kleine, waar de zelfmoord van een onderwijzeres, de moord op Belle en de dood in het kraambed van Clémence, vrouw van de verteller, een al even wrede werkelijkheid weerspiegelen. Handeling en reflectie zijn evenwichtig gedoseerd, de beklemming van het noodlot houdt aan, zonder dat de auteur (1962) zich overigens laat verleiden tot al te gemakkelijke…Lees verder

Over Philippe Claudel

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Thierry Caro

Philippe Claudel (Dombasle-sur-Meurthe, 2 februari 1962) is een Frans auteur, scenarioschrijver en filmregisseur.

Hij studeerde letteren in Nancy en werkte als leraar in gevangenissen en in instellingen voor mindervalide jongeren. Daar heeft hij veel inspiratie opgedaan.. Naast zijn bezigheden als schrijver en filmregisseur is Claudel ook professor literatuur aan de Universiteit van Nancy. Hij doceert er meer bepaald de kunst van het scenarioschrijven.

Sinds Meuse l'oubli, zijn debuut uit 1999, verschenen een dertigtal werken van zijn hand. Als schrijver brak hij in 2003 door bij het grote publiek met zijn roman Les Âmes grises. Hij kreeg er in datzelfde jaar de Prix Renaudot voor.

Zijn eerste zelf geregisseerde film, het drama Il y a longtemps que je t'aime (2008), genoot heel veel bijval over de hele wereld en behaalde talrijke prijzen.

In 2012 nam hij de plaats van de overleden Jorge Semprún in in de Académie Goncourt…Lees verder op Wikipedia

Suggesties