Besprekingen

Na de verkrachting

Word je na een verkrachting een zwijgend slachtoffer, of wijs je de dader aan? Debutant Rosie Price tackelt de kwestie in Wat rood was.

Kate en Max ontmoeten elkaar tijdens hun eerste week aan de universiteit en beseffen meteen dat er iets klikt. Zozeer zelfs dat ze na een tijd beslissen om een flat te delen en samen naar het zuiden van Frankrijk op vakantie te gaan. Ze houden van elkaar, maar van seks is nooit sprake. ‘Ze is zo’n vriendin die je hebt als je jong bent,’ zo beschrijft Max' moeder Kate, ‘die je de wereld van een andere kant laat zien en indruk op je maakt.’ En dat geldt ook in omgekeerde richting: de uit een sociale woonwijk afkomstige Kate heeft met Max een vis gevangen die uit een wel heel ander aquarium afkomstig is. Moeder Zara is regisseur en vader William een vaatchirurg die uit een familie stamt die het ooit in de mijnbouw heeft gemaakt. Naast het riante Londense huis waarin Zara en William wonen, speelt een deel van Rosie Price’ debuutroman Wat rood was daardoor ook in het landelijke Gloucestershire, waar oma Bernadette Bisley House bewoont, een ietwat verv…Lees verder

Een studente in Londen, Kate, dochter van een alleenstaande moeder, raakt (platonisch) bevriend met Max, een populaire jongen uit een grote familie; zijn moeder is een bekende filmregisseuse. Hun vriendschap is innig en zij wordt opgenomen in zijn veelzijdige familie. Alles kabbelt voort totdat Kate door een neef van Max op een feestje wordt verkracht. Het duurt lang voordat zij erover kan praten en dan is niets meer helemaal hetzelfde. De moeder van Max, zelf ook in haar jeugd verkracht, verwerkt het thema in een film. Kate’s worsteling met de herinnering en de goedwillende reacties van vrienden en familieleden zijn met aandacht en gevoel neergezet en hoewel er in het verhaal niet zo veel gebeurt, blijft de lezer toch geboeid. Debuutroman van de auteur (1993).

Verkracht door een kennis

De Duitse Bettina Wilpert en de Britse Rosie Price debuteren met heel verschillende boeken over verkrachting door een bekende man.

W at er nu precies gebeurde tijdens die verkrachting, hoe hij zich in haar bewoog of haar in bedwang hield, hoe zij tegenstribbelde of van angst bevroor: het wordt niet uitgebreid beschreven in twee debuutromans over verkrachting. De daad waar om alles draait, is in een paar zinnen verteld. Wat er in Bettina Wilperts 'Wat ons overkomt' en Rosie Prices 'Wat rood was' vooral toe doet, is wat die daad teweeg brengt. In beide boeken wordt de vrouw verkracht door een man die ze kent. Is dat verkrachting, ook volgens de wet? En wie vertel je over verkrachting door een kennis?

"Ze herinnerde zich dat ze op Jonas' bed lag. Dat hij haar broek uittrok. Ze had eerst niet geregistreerd wat er precies gebeurde. Toen ze het merkte, had ze zich verzet, maar hij was sterker, had haar polsen tegen het matras gedrukt. Hij was bij haar binnengedrongen. Op een gegeven moment had ze haar verzet opgegeven, het had geen zin, ze was te dronken en hij was groter en sterker. Het belangrijkste was dat…Lees verder

Suggesties