Lichtmeters

Ruth Lasters (auteur)
Titel
Lichtmeters
Auteur
Ruth Lasters 1979-
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Polis, 2015
54 p.
ISBN
9789463100120 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Wie wint de Herman de Coninckprijs?

Wie is de beste dichter van het afgelopen jaar? Bart Meuleman en Ruth Lasters dragen onze voorkeur weg.

Keien

Desnoods schil ik jou een heel strand van krieltjes, als kiezels

glad eerst maar dan rimpelig, om je wijs te maken dat

wat vergankelijk is altijd een duurzame verwant heeft. Aardappels en

keien. Vissenogen en -met pupillen van zwart garen-

hemdsknopen. Rotsen en hun eigen slagschaduwen, waarin we staan

tot de kans dat we ooit reuzen zullen zijn of waren

eindelijk op een goede manier onbestaande is. Wat geeft het zolang we

morgen kunnen uitproberen of ricochet

ook met aardappels kan. Of durf je liever te weten hoeveel mensen

net als wij gewoon als stenen sliepen nadat bekendgemaakt was

het ooit zekere verdwijnen van

het al.

Ruth Lasters

Je kunt Ruth Lasters (°1979) er niet van verdenken dat ze in haar werk niet met de wereld begaan is. Niet alleen het eigen ik, maar de mens tout court krijgt aandacht. Neem het gedicht 'Allen', waarin ze met veel i…Lees verder

Zoals de Vlaamse Ruth Lasters (1979) poëzie schrijft, zou er meer geschreven moeten worden: verrassend, inventief, grillig, met verbeeldingskracht en vooral ook geestig en consequent. Je leest bij haar nooit iets voorspelbaars en toch zit er een gedegen poëtische logica in deze gedichten. Neem een begin als dit: 'De eindredactie van de zee doen jij en ik.' Hoe zal verder gaan? Of: 'Desnoods schil ik jou een heel strand van krieltjes, als kiezels / glad eerst maar dan rimpelig, om je wijs te maken dat // wat vergankelijk is altijd een duurzame verwant heeft. Aardappels en / keien...' Een filosoferende kant is deze poëzie niet vreemd. De slotzin sluit aan bij het begin en rond het gedicht mooi af: 'Of durf je liever te weten hoeveel mensen / net als wij gewoon als stenen sliepen nadat bekendgemaakt was // het ooit zekere verdwijnen van / het al.' Deze tweede bundel verdient net als haar eerste, 'Vouwplannen', een prijs. Sterke poëzie.

Over Ruth Lasters

Ruth Lasters (Antwerpen, 5 februari 1979) is een Vlaams dichteres en schrijfster.

Biografie

Lasters studeerde in Brussel en volgde lessen aan de SchrijversAcademie. Later woonde zij enige tijd in Madrid en in Gent, om zich daarna weer in haar geboortestad Antwerpen te vestigen. Naast haar literaire werk is zij actief als docente Frans.

Zij publiceerde gedichten en columns in onder meer Lava, Deus ex Machina, Revolver, En er is, Krakatau, NRC Handelsblad, Het liegend konijn en in de bloemlezing 21 dichters voor de 21ste eeuw. De redactie van het literair tijdschrift De Brakke Hond selecteerde in 2003 werk van de schrijfster voor de bundel Mooie jonge honden. Nieuw Vlaams literair talent. In 2005 bekroonde datzelfde tijdschrift haar verhaal Poolijs met de Brakke Hond-prijs 2005. Sinds september 2006 maakt Lasters zelf deel uit van de redactie van De Brakke Hond.

Haar debuutroman kreeg eveneens de t…Lees verder op Wikipedia