Negen deels autobiografisch gei͏̈nspireerde verhalen met als thema de tegenstelling tussen Oost en West.
Extra onderwerp
verhalen
Titel
Oost, west
Auteur
Salman Rushdie
Vertaler
Eugène Dabekaussen Tilly Maters
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
East, west
Editie
4
Uitgever
Amsterdam: Atlas Contact, 2012
185 p. : ill.
ISBN
9789020412666 (paperback)
Andere talen:

Besprekingen

De eerste bundel verhalen van Rushdie wisselt van register, decor en inhoud, maar alle verhalen cirkelen op de een of andere manier rond het verschil tussen 'Oost' en 'West'. Vaak is er sprake van een toevallige confrontatie tussen beide werelden, die nooit onschuldig blijkt. Hoogtepunt zijn enkele quasi-historische inlevingen, in de ziel van de hofnar van Hamlet (Shakespeare) en in die van Columbus, die naar koningin Isabella's pijpen danst. Het Nederlands van de vertaling is vooral in de eerste reeks regionalistisch aandoende verhalen hier en daar beslist krakkemikkig, terwijl het juist daar nauw luistert. Kleine druk.

Over Salman Rushdie

CC BY 3.0 - Foto van/door David Shankbone

Ahmed Salman Rushdie (Bombay, 19 juni 1947) is een Brits-Amerikaanse essayist en schrijver van Indiase afkomst. Hij schrijft voornamelijk fictie en is een voorvechter van de vrijheid van meningsuiting. In zijn vertelstijl vermengt hij mythe en fantasie met het werkelijke leven. Hij wordt dan ook wel gerekend tot het magisch realisme. Een bron van inspiratie voor Rushdie is het werk van Günter Grass.

Het toneel van zijn werk is veelal het Indiase subcontinent. Hij werd beroemd door zijn romans Midnight's Children (Middernachtskinderen) en The Satanic Verses (De duivelsverzen). Op 14 januari 1989 sprak de Iraanse geestelijk moslimleider Khomeini vanwege De duivelsverzen op Radio Teheran een fatwa uit waardoor islamieten wereldwijd de opdracht kregen hem te doden. Dit leidde internationaal tot grote ophef. Het was de eerste keer dat zo'n fatwa werd uitgesproken over een westerse publieke figuur.

Levenslo…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek