Boek
Engels
Een negentiende-eeuwse jonge vrouw uit de Engelse middenklasse die vrouwen in de gevangenis bezoekt als sociale bezigheid, raakt in de ban van een raadselachtige vrouw die veroordeeld is omdat ze als spiritiste betrokken was bij iemands dood.
Titel
Affinity
Auteur
Sarah Waters
Taal
Engels
Uitgever
London: Virago, 2000
351 p.
ISBN
1-86049-692-X
Andere talen:

Besprekingen

In een poging te ontsnappen aan de benauwde omgeving van haar keurige familie en om wat verandering te brengen in haar saaie bestaan, besluit een jonge vrouw na de dood van haar geliefde vader vrouwen te bezoeken in de gevangenis. Ze maakt hier o.a. kennis met een zeer jonge spiritiste die veroordeeld is vanwege het feit dat ze als medium betrokken was bij iemands dood. De vrouw raakt gefascineerd door deze raadselachtige persoon en gaat geloven in haar spirituele gaven. Haar fascinatie verandert in affiniteit en liefde en ze wil niets liever dan de vrijheid van de veroordeelde, en gelooft in de geesten die hen daar behulpzaam bij zullen zijn. Een in dagboekvorm geschreven verhaal, spelend in het Victoriaanse tijdperk, waarin o.a. een aantal sociale aspecten aangestipt worden. Het leven van vrouwen in de gevangenis, lesbische verhoudingen, zelfmoord en spiritisme zijn hiervan de belangrijkste. Verweven in het dagboek, dat kort en helder van stijl is, loopt een tweede dagboek. Zeer ver…Lees verder

Over Sarah Waters

CC BY 2.0 - Foto van/door Annie_C_2

Sarah Waters (Neyland, 21 juli 1966) is een Britse romanschrijfster. Haar bekendste werk is haar debuut Tipping the Velvet (vert. Fluwelen Begeerte) uit 1998, dat in 2002 onder dezelfde titel werd verfilmd als miniserie.

Werk

Sarah Waters werd in 1966 geboren in Neyland, een stad gelegen in de county Pembrokeshire in Wales. Ze ging daar ook naar school en bezocht later de universiteit van Canterbury waar ze haar doctoraat in Engelse literatuur verkreeg. Haar specialisering was moderne homoliteratuur vanaf de negentiende eeuw. Zij deed voor haar proefschrift onderzoek naar lesbische historische romans. Door een bestudering van de negentiende-eeuwse seksuele onderwerelden toont zij onder meer aan dat de voorstellingen die men tegenwoordig van (homo)seksualiteit in de victoriaanse periode heeft, in het beste geval stereotiep en in het slechtste geval onjuist zijn.

Haar werk voor haar promotiethesis inspireerde haar to…Lees verder op Wikipedia